Prekinut će rad
78

Sivro: U jeku epidemije gripe vlasti u KS zabranile zapošljavanje u obrazovanju

M. N.
Vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo proslijeđen je zaključak Skupštine KS kojim se zabranjuje primanje novih radnika na određeno i neodređeno vrijeme te da ponište javne konkurse koji su u toku. Zaključak je proslijedilo Ministarstvo obrazovanja KS.
Direktori obrazovnih ustanova su ostali u šoku s obzirom na to da je prije ovog zaključka raspisano više konkursa, a neki su okončani i u fazi su žalbenog roka, kao što je bio slučaj u JU Djeca Sarajeva. Zbog ovog zaključka nastavno osoblje neće moći dobiti privremenu zamjenu u slučaju bolovanja, porodiljskog ili npr. odlaska u penziju.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, ovakav zaključak za obrazovanje je neprihvatljiv, pogotovo u vrijeme epidemije gripe zbog koje je broj učenika drastično smanjen, ali i nastavnog osoblja.

"Pitali su me šta da rade. Ovdje se neko igra sa životima i zdravljem svih nas. Ukoliko neko otkaže ugovor, ode na bolovanje ili u penziju, mi ne smijemo angažovati nikoga da radi te poslove. Ovaj zaključak Skupštine KS je protuzakonit sa stanovišta normalnog funkcionisanja nastavnog procesa. Rekao sam direktorima, nastavnicima i provjerenicima da šalju upite i pitaju da li se ovo zaista odnosi na obrazovanje. Ako se ispostavi da se odnosi na obrazovanje, mi ćemo zaustaviti nastavni proces, što zbog epidemije gripe, što zbog nemogućnosti prijema radnika na određeno vrijeme", rekao je Sivro.

Kazao je i to kako je poručio uposlenicima i rukovodstvu JU Djeca Sarajeva da ne poštuju zaključak, već zakon i istakao kako se ne može retroaktivno donositi zakon, a kamoli zaključak.

"Ako ne odgovore da se ne odnosi na obrazovanje, reći ćemo ljudima da ne dolaze u škole i ne rade", kazao je Sivro.

Zaključak o moratoriju na zapošljavanje u KS donesen je na inicijativu zastupnice Jasmine Biščević-Tokić na sjednici održanoj 25. februara. U njemu se, osim zapošljavanja i poništavanja konkursa, javnim subjektima zabranjuje donošenje ili izmjene i dopune pravilnika o unutrašnjoj orgnazaciji i sistematizaciji radnih mjesta, kao i interna premještanja zaposlenika, a Vlada KS, nadzorni i upravni odbori se obavezuju da poništavaju konkursne procedure i obustave dalju proceduru izbora i imenovanja direktora i članova uprava javnih subjekata.