Skupština KS
50

Sivro: Svi zastupnici koji budu glasali protiv zakona o obrazovanju glasaju protiv učenika

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju KS sutra su ponovo na dnevnom redu Skupštine KS nakon što su prije mjesec dana povučeni kako bi se dodatno uredili. Predstavnici Sindikata obrazovanja i Vijeća roditelja zadovoljni su urađenim i nadaju se da će zakon s napravljenim izmjenama biti usvojen.

"Jučer je bila sjednica Zakonodavno-pravne komisije koja je dala pozitivno mišljenje. Očekujemo da se prije usvajanja zakona usvoji amandman o depolitizaciji funkcije direktora škole, koji je veoma bitan. Ukoliko se to ne desi imat ćemo provođenje politike direktora škola", rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Saudin Sivro (Foto: Klix.ba)
Saudin Sivro (Foto: Klix.ba)

Istakao je kako se pritisak direktora škola nastavio te će i danas održati sjednicu kako bi pokušali ponovo skinuti zakone s dnevnog reda.

"Bez obzira na pritisak političkih vječitih direktora, mi smo sigurni da će ih Skupština usvojiti jer je ovo prvi zakon koji donosimo, a mislili smo o djeci, prvi put govorili o inkluziji, pravima i obavezama svih učesnika u obrazovnom procesu. Očekujem da ćemo imati ne 18, već minimalno 25 ruku. Svi koji budu glasali protiv zakona glasaju protiv učenika osnovnih i srednjih škola u KS", poručio je Sivro.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Potpredsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS Dijana Parla kazala je kako su njihovi predstavnici učestvovali u sastancima kada su pravljene izmjene i amandmani te da su ostali neki manje jasni dijelovi koji se tiču školskih odbora i direktora škola, njih treba riješiti.

"Dali smo svoj maksimum, što možemo reći i za premijera i ministra. Inkluzija je u potpunosti ispoštovana. Zakoni uvijek mogu biti bolji, ali ostaje mogućnost podazkonskih akata i propisa i nadamo se da će se time dodatno urediti ostale oblasti. Bitno je da su sada ovo zakoni koji su u interesu onih najvažnijih, a to su učenici", istakla je Parla.

Iz Udruženja EDUS ranije su naveli kako je Vlada KS uvažila njihove prijedloge za obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju. Prvi put se u Zakon uvodi Pravilnik o inkluzivnom obrazovanju koji bi trebao odrediti konkretne, ali i obavezujuće aktivnosti nastavnog osoblja u redovnim školama i centrima i jasno definisati odgovornosti za napredak učenika te potrebne servise podrške (asistenti, prilagodba prostora itd.) koje je ministarstvo dužno osigurati kao podršku obrazovanju učenika s poteškoćama, bilo da se radi o djeci u osnovnim školama ili u centrima.

Zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju su 4. i 5. tačka dnevnog reda 29. radne sjednice Skupštine KS koja će biti održana u srijedu, 10. maja, od 10 sati.