{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sivro: Pristat ćemo i na osnovicu od 305 KM ako ispune ostale zahtjeve

19.9.2018. u 19:15
14
10
Sivro: Pristat ćemo i na osnovicu od 305 KM ako ispune ostale zahtjeve
14
Sivro: Pristat ćemo i na osnovicu od 305 KM ako ispune ostale zahtjeve
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao je nakon sastanka s Vladom KS da su radnici u prosvjetni spremni prihvatiti i osnovicu od 305 KM ukoliko se ispune njihovi zahtjevi o ulaganju u obrazovanje i zapošljavanje radnika.
Dok Vlada KS ne donese odluku štrajk u vrtićima i osnovnim školama se nastavlja.

Ovaj sindikat traži zapošljavanje 50 odgajatelja kako bi se smanjile liste čekanja u vrtićima, dva miliona KM iz Budžeta u naredne četiri godine za materijale i potrepštine obrazovnih ustanova kako roditelji ne bi morali davati dodatna sredstva, nastavak investiranja u opremanje škola i stvaranja boljih uslova za rad, odobravanje upošljavanja 50 stručnih saradnika (logopeda, defektologa, pedagoga, psihologa, socijalnih radnika...), te da se poštuje Zakon o radu prema kojem plaća uposlenika u školama sa SSS i VSS treba biti ista jer rade isti posao.

"Onda tek pristajemo na osnovicu od 305 KM. Pet posto ide djeci, pet posto prosvjetnim radnicima, a pet posto u budžet jer nema dovoljno novca. Premijer KS, ministar obrazovanja, ministar finansija i ministar kulture su kazali da im je to prihvatljivo, dok se ministri unutrašnjih poslova i pravde nisu izjasnili", kazao je Sivro.

Večeras će biti održana sjednica Skupštine Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja na kojoj će biti razmatrani ovi prijedlozi.

Podsjetimo, Vlada KS zasjeda sutra u 10 sati kada bi se trebala očitovati o zahtjevu svih sindikata s kojima je danas pregovarala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: