Reakcija sindikata
73

Sivro: Povećanje plate za 5 posto neće dobiti oni koji primaju najnižu platu u KS

D. Be.
Saudin Sivro i Edin Forto
Saudin Sivro i Edin Forto
Predsjednik Koordinacije sindikata u Kantonu Sarajevo Saudin Sivro oglasio se povodom odluke vlade da poveća plate svim uposlenicima koji plate primaju iz budžeta Kantona Sarajevo.
Istakao je da cijeneći potrebu da javnost očekuje objektivnost i istinost svih informacija, u ime Koordinacije sindikata sindikata, koja u Kantonu Sarajevo zastupa preko 22.000 radnika, uključujući i 14.500 radnika koji plaću primaju putem Budžeta Kantona Sarajevo, sindikat upućujemo sljedeću reakciju.

"Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku o utvrđivanju osnovice i boda za obračun plaće zaposlenim koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo, za 2023. godinu, a koja podrazumijeva uvećanje plaće za pet posto za više od 14.500 uposlenika.“

To je neistina koju je plasirala Vlada Edina Forte, odlazećeg premijera Kantona Sarajevo, jer oko 1.500 radnika, koji primaju u najnižim platnim razredima, neće dobiti nikakvo povećanje", istakli su.

Dalje navodi da očito Vlada KS misli samo o sebi, direktorima zavoda, dekanima i profesorima sa UNSA i svima onima čije su plate preko 2400 KM i više.

"Ti radnici koji su najviše pogođeni "galopirajućom" inflacijom primaju najnižu (zagarantovanu) platu koja je veća od njihove osnovne plate i povećanje njihove osnovne plate za 5% njima ne znači ništa, a nama u sindikatima, kao i cjelokupnoj javnosti."

Sivro smatra da je Vlada Kantona Sarajevo donijela jednostranu odluku koja će prouzrokovati ogromno nezadovoljstvo koje će prerasti u socijalne nemire, masovne proteste i štrajkove i koji će biti fakturisani novoj Vladi Kantona Sarajevo.

"Koordinacija sindikata je donijela odluku o prolongiranju štrajka upozorenja za 22. februar, a koji je bio zakazan za 23. januar, u namjeri da novoformiranoj Vladi Kantona Sarajevo pruži šansu za uspješne pregovore i sporazuman dogovor Vlade i Koordinacije sindikata. Nažalost, današnjom Odlukom Vlada Kantona Sarajevo je vruć krompir dala predstavnicima stranaka vladajuće većine i zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, koji će morati birati između provođenja današnje Odluke kroz donošenje Zakona o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo i istovremenih socijalnih nemira, protesta i štrajkova, s jedne strane i poništenja današnje Odluke i zaduženja novoformiranoj Vladi Kantona Sarajevo da sa sindikatima potpiše sporazume koji garantuju pravo, poštenje i pravdu da se plate povećaju u jednakom mjesečnom iznosu od 120,00 KM netto svim radnicima.

Koordinacija sindikata će iskoristiti sve svoje resurse u sindikalnoj borbi uključujući i lobiranje zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, koji su 30. decembra 2022. godine pokazali da žele dobro radnicima i ubjeđeni smo da radnici, njih 22.000 u Kantonu Sarajevo, imaju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo."