Pozvao je da ih prijavi
11

Sivro odbacio optužbe ministrice Bogunić: Nastavljamo borbu za radnička prava

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS odbacio je tvrdnje ministrice obrazovanja KS Zinete Bogunić kao neosnovane optužbe, a predsjednik Saudin Sivro je pozvao da sve prijavi nadležnim organima poručivši da se neće prestati boriti za poštivanje radničkih prava.
U uvodnom dijelu reakcije navodi se kako javni istupi i saopćenja Saudina Sivre nisu izraz volje pojedinca, već organa Sindikata, a zasnivaju se na odredbama statuta, programa rada i odluke organa sindikata.

"U potpunosti odbacujemo javno iznesene mahalske i neosnovane optužbe u poređenjima s Hitlerom i Vermahtom, o neutemeljenosti sindikalnih zahtjeva, koaliranju s vlasti, izdvajanjima za sindikat u iznosu od 300.000 KM, samovolji bilo koga u Sindikatu, prikupljanju dokumenata na nelegalan način, miješanju u rad ministarstva, prodaji knjiga u školama i ucjenama bilo koga, 'sivrizaciji' obrazovanja i obrazovne zajednice", navodi se u reakciji.

Pozvali su ministricu da predoči materijalne dokaze medijima za ono što je navela u saopćenju od 24. juna. Poručili su da neće prestati tražiti poštivanje radničkih prava, pravo na dostojanstven rad, pravo na bolju platu, bolje uvjete rada i sve ono što je zagarantovano konvencijama, zakonima, kolektivnim ugovorima i drugim zakonskim propisima.

Ističu kako rad u subotu, 8. juna, mora biti plaćen kao i rad na eksternoj maturi u skladu s kolektivnim ugovorom. Navodi se i kako sistematski pregled radnika koji se provodi ovih dana nije u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom podsjećajući da je riječ o Kolektivnom ugovoru koji je u ime Vlade KS kao poslodavca potpisao tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik Skupštine KS Elmedin Konaković koji je, kako kažu, napravio najveću grešku u političkoj karijeri kada je imenovao ministricu Bogunić.

"Za radnika je nebitno ko je predsjednik sindikata i ko je ministar, ali su bitna radnička prava koja u proteklom periodu nije poštivala Zineta Bogunić. Da nije bilo reakcije Sindikata, radnici ne bi bili plaćeni za rad na dan državnog praznika, Pravilnik o inkluzivnom obrazovanju ne bi bio na ministricinom stolu u petak, 21. juna, Pravilnik o prijemu radnika ne bi bio urađen i na ministricinom stolu 3. maja, novac za stimulacije ne bi bio ni u Kolektivnom ugovoru, niti u budžetu i izmjenama i dopunama budžeta", naglasili su.

Kažu kako bi odnos Sindikata bio drugačiji i korektniji bez razmatranja opcije protesta i zahtjeva za smjenu da ministrica obrazovanja KS nije javno u medijima pozivala i vrijeđala prosvjetne radnike i njihov Sindikat.

"Kurikularna reforma je u potpunosti zaustavljena i ne postoje nove osnove. Uspostavljanje eksperimentalne škole prema pravilniku iz 2000. godine nije nikakva promjena, pogotovo kada znamo da će time zvati metodu/naučni program koja se koristi u radu s djecom u EDUS-u i koja postoji u KS već osam godina", piše u reakciji.

Iz Sindikata kažu kako su za medalje koje nadareni učenici osvajaju na međunarodni takmičenjima zaslužni nastavnici koji su ih pripremali, a koji ne dobijaju nagradu za svoj rad i uspjeh. Također, kažu kako su zahvaljujući protestima i štrajkovima izborili prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme za 100 radnika u vrtićima te da to nije zasluga ministrice.

"Svaki zahtjev sindikata, reakcija i dopis upućen prema Vladi KS, ministarstvima i drugim nadležnim institucijama i organizacijama je uvijek bio i bit će utemeljen na zakonskim propisima, za razliku od odluka i rješenja ministrice Bogunić koja su često urađena suprotno odredbama Zakona o upravnom postupku. Većina prosvjetnih radnika će na godišnji odmor 1. jula, ali sindikalni aktivisti neće, jer dok imamo ovakvu ministricu obrazovanja, moramo stalno biti na oprezu", kaže se.

Na kraju reakcije koju potpisuje predsjednik Saudin Sivro zaključuje se kako optužbe koje je iznijela ministrica Bogunić predstavljaju uvredu upućenu svim čestitim članovima Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, a ne pojedincu koji ih predstavlja, koji je samo prvi među jednakima i koji ima obavezu i da reaguje u interesu svih onih koje predstavlja.

Podsjetimo, ministrica Bogunić se jučer prvi put javno oglasila saopćenjem u kojem je navela kako Vlada KS izdvaja 300.000 KM godišnje za ovaj sindikat koji je dužan državi 50.000 KM za porez, a da Saudin Sivro prikuplja dokumente od ministarstva na nelegalan način.