Imaju 12 zahtjeva
63

Sivro najavio mogućnost generalnog štrajka u sarajevskim školama, oglasilo se i ministarstvo

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Jutros je održan štrajk upozorenja u sarajevskim vrtićima i osnovnim školama u trajanju od dva sata. Štrajk će trajati sutra i prekosutra, nakon čega će Sindikat odlučiti o narednim koracima ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo Saudin Sivro najavio je danas na konferenciji za novinare mogućnost generalnog štrajka.

"Možemo konstatovati da na našem času niko od zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo nije prisutan. Pozivamo ih u srijedu na press u 11:30 sati da dođu ovdje i da stanu na stranu prosvjetnih radnika kako bi spriječili dalju eskalaciju sindikalne borbe", rekao je Sivro.

Anketiranje članstva

On je kazao da su štrajk u punom kapacitetu podržali radnici u vrtićima i osnovnim školama.

Podsjetio je da štrajk upozorenja nije borba samo za veće plate i bolji standard prosvjetnih radnika nego za bolje i kvalitetnije reforme u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja.

"Mi smo u pripremama za štrajk. Poslali smo svim podružnicama, da se članstvo anketira. Na uzorku od 38 posto, svi su se izjasnili za generalni štrajk", kazao je Sivro.

Ponovio je da Sindikat ima 12 uslova od kojih neće odustati.

Jedan od zahtjeva je i uvećanje najniže plate za deset posto od 1. januara 2024. godine i da se odmah dogovori povećanje plata nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kao što je to ugovoreno za radnike u organima uprave.

Neophodnim smatraju da se uradi novi prijedlog teksta pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje uz učešće predstavnika Sindikata u radnoj grupi te da Vlada te standarde ne donese bez saglasnosti Sindikata.

Sjednica u četvrtak

Također traže da se isplati pomoć po uredbi Vlade Federacije BiH i da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima.

O štrajku su se oglasili i iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo te su podsjetili da je Vlada Kantona Sarajevo jedina relevantna da adekvatno odgovori na zahtjeve dostavljene u resorno ministarstvo te iznesene u javnosti.

Navode da su kompletan proces pregovora oko Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo vodili Vlada KS i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOIO KS, putem imenovanih pregovaračkih timova.

"U tom smislu, delegirat ćemo zahtjeve da ih razmatra Vlada na sjednici u četvrtak", poručuju iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Naglasili su i kako iskreno žale što je došlo do potrebe za organizacijom štrajka upozorenja, kao i zbog toga što su prethodna dva mjeseca potrošena a da nije vođen stvarni socijalni dijalog.

"Sigurni smo da će Vlade KS imati razumijevanje za sve opravdane zahtjeve uposlenika iz oblasti odgoja i obrazovanja, jer je to kontinuirano pokazivala u posljednje tri godine svog djelovanja, vodeći se svojim opredjeljenjem koje je za cilj imalo podizanje standarda radnika u obrazovanju na svim nivoima", ističu iz resornog ministarstva.