BiH
0

Sivić: Prijedlozi grba i himne RS-a diskriminirajući za Bošnjake

FENA
Poslanik Stranke za BiH u Skupštini RS-a i član Komisije za simbole RS-a Šaban Sivić potvrdio je danas da su za Bošnjake neprihvatljiva predložena rješenja novog grba i himne RS-a za koje se danas odlučila Komisija za simbole RS-a.

Sivić je u izjavi novinarima potvrdio i da će bošnjački Klub Vijeća naroda sigurno pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, ukoliko ta rješenja dobiju podršku u Narodnoj skupštini RS-a.

Kada je u pitanju prijedlog novog grba RS-a, Sivić je kazao da je u rješenju koje je od Komisije za simbole upućeno na razmatranje u Skupštinu apsolutno prisutna dominacija ili diskriminacija jednog naroda nad drugim.

"Apsolutno smo protiv tog prijedloga", rekao je on i precizirao da su bošnjački članovi Komisije čak predlagali kompromisno rješenje u kome bi se mogli prepoznati hrvatski i bošnjački narod, ali to nije prihvaćeno od drugih članova Komisije.

O pitanju himne, Sivić je naglasio da i u jednom i drugom odabranom rješenju nove himne u tekstu se navode elementi koji o RS-u govore kao o državi, što ne stoji ni u Ustavu ni Dejtonskom sporazumu.

"Prijedlog broj jedan koji nosi naziv 'Moja Zemljo' sve govori. RS nije zemlja ni država, a u drugom prijedlogu u jednom stavu se čak navodi 'Svi se sad pomolimo/ drugu zemlju mi nemamo, što opet govori o zemlji i državi što RS nije", rekao je Sivić i ocijenio da ovi prijedlozi sigurno ne mogu dobiti podršku ni Ustavnog suda RS-a, ukoliko on bude davao ocjenu ustavnosti rješenja.

Pojasnio je da su bošnjački članovi Komisije tražili da se izmijeni spomenuti tekst, jer je jedan dobar dio predložene himne prihvatljiv, ali da to nije prihvaćeno.

Sivić je podsjetio i da je prilikom raspisivanja konkursa za grb i himnu naglašeno da se dostavljaju rješenja koja će zadovoljiti sva tri konstitutivna naroda, koji su ravnopravni RS-u.

"Stoga mislimo da je trebalo ići na poštivanje Ustava dokraja" naglasio je Sivić.