Radmanović rezimira 2008.
0

Situacijom u BiH ne možemo biti nezadovoljni

FENA
Situacijom u BiH u 2008. ne možemo biti nezadovoljni, izjavio je danas na novogodišnjem prijemu upriličenom za predstavnike medija, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Kao jedan od većih uspjeha BiH u protekloj godini, Radmanović je istakao potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU te dobijanje intenzivnog dijaloga u procesu pridruživanja NATO-u. Radmanović smatra da je u BiH postignuta "atmosfera za dogovor" koja je bila iščezla nakon propadanja tzv. aprilskog paketa.

"Očekujem da ćemo sljedeće godine ubrzati reformske procese u BiH, doći do bezviznog režima te dobiti status kandidata", kazao je on.

Prve biometrijske pasoše u BiH, Radmanović očekuje polovinom 2009. Podsjetio je da su u EU ušle zemlje koje još nemaju te pasoše.

Kao jedan od prisutnih problema, istakao je sporost u funkcioniranju organa BiH te nacionalnu retoriku.

"Svi izbori u svijetu donose nešto novo i nešto negativno. BiH ima izbore svake dvije godine i političari, dijelom, u kampanjama koriste strasti koje se nisu stišale u posljednjih 13 godina. Tako se desilo i ove godine te se u kampanjama koristila nacionalistička retorika koja je poremetila odnose među političarima i produbila jaz među narodima u BiH. Međutim, to se sada smiruje", kazao je Radmanović.

Zato je Prudski sporazum važan jer pokazuje i dokazuje mogućnost dogovora u BiH.

Odnose BiH s Crnom Gorom ocijenio je odličnim, ali je istakao da ima problema s odnosima između BiH i Srbije te BiH i Hrvatske.

"S Hrvatskom imamo više neriješenih pitanja, bez obzira na to što smo se zaista trudili, i mi i Zagreb. Mislim na probleme s pitanjima imovine, granice, Neuma, izlaza na more, itd. Nije pomoglo ni nepotrebno uplitanje predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića u unutrašnje stvari BiH. Mislim da se svi, i Sarajevo i Zagreb i Beograd moramo više aktivirati na rješavanju otvorenih pitanja", kazao je Radmanović.

Nije riješeno ni pitanje ambasadora BiH u Srbiji, a što utiče na odnose između Srbije i BiH.

"Rješenja za ovo pitanje nema i mislim da ga neće ni biti u dogledno vrijeme", zaključio je.