Strani mediji o krizi s gasom
0

'Situacija u Sarajevu najviše liči onoj ratnoj'

Sarajevo-x.com
Situacija s nestašicom plina u Sarajevu postala je atraktivna tema i svjetskih informativnih agencija koje u četvrtak situaciju u Sarajevu porede s onom ratnom u prošlom desetljeću.

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, jučer je možda i najviše pogodio rusko-ukrajinski spor oko isporuke plina jer je oko 100.000 domaćinstava ostalo bez grijanja.

S obzirom da BiH nema nikakve rezerve gasa do prestanka grijanja došlo je istog dana kad je donešena odluka o zaustavljanju isporuke gasa našoj zemlji.

Ova situacija, po riječima građana, najviše podsjeća na onu ratnu iz perioda 1992. - 1995., kad su milioni ljudi zime provodili bez grijanja, a za loženje su koristili staru odjeću, cipele, pa čak i namještaj.

Sarajka Suada Salihspahić, njen muž i dvoje djece, noć su proveli smrzavajući se, a Suada je mislila ponovo 'pokrenuti' peć na drva koju čuva od rata, ali u gradu nije tako lako naći ni drva za ogrjev, piše AFP.

'Ovu peć sam koristila u ratu, a sve se bojim da ćemo opet morati ložiti stare cipele i odjeću kako bi se ugrijali', rekla je Suada stranim novinarima.

U Sarajevu, u kojem se ovih dana temperature kreću i do -10 stepeni Celzijusa, porastao je strah da bi neko mogao umrijeti od hladnoće i da bi situacija s nestašicom plina mogla rezultirati pravom humanitarnom katastrofom.

AFP također prenosi kako u glavnom gradu vlada potpuna pometnja zbog manjka električnih grijalica i peći na drva koje su Sarajlije razgrabili nekoliko sati nakon nestanka plina.

Bosanski zvaničnici dodali su da stanovnici BiH ne smiju biti taoci u sporu između Rusije i Ukrajine, kao što to ne smiju biti ni ostale evropske zemlje koje trpe zbog navedenog spora.