{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Situacija u Sarajevu najviše liči onoj ratnoj'

S
8.1.2009. u 19:15
0
63
'Situacija u Sarajevu najviše liči onoj ratnoj'
0
'Situacija u Sarajevu najviše liči onoj ratnoj'
Situacija s nestašicom plina u Sarajevu postala je atraktivna tema i svjetskih informativnih agencija koje u četvrtak situaciju u Sarajevu porede s onom ratnom u prošlom desetljeću.
Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, jučer je možda i najviše pogodio rusko-ukrajinski spor oko isporuke plina jer je oko 100.000 domaćinstava ostalo bez grijanja.

S obzirom da BiH nema nikakve rezerve gasa do prestanka grijanja došlo je istog dana kad je donešena odluka o zaustavljanju isporuke gasa našoj zemlji.

Ova situacija, po riječima građana, najviše podsjeća na onu ratnu iz perioda 1992. - 1995., kad su milioni ljudi zime provodili bez grijanja, a za loženje su koristili staru odjeću, cipele, pa čak i namještaj.

Sarajka Suada Salihspahić, njen muž i dvoje djece, noć su proveli smrzavajući se, a Suada je mislila ponovo 'pokrenuti' peć na drva koju čuva od rata, ali u gradu nije tako lako naći ni drva za ogrjev, piše AFP.

'Ovu peć sam koristila u ratu, a sve se bojim da ćemo opet morati ložiti stare cipele i odjeću kako bi se ugrijali', rekla je Suada stranim novinarima.

U Sarajevu, u kojem se ovih dana temperature kreću i do -10 stepeni Celzijusa, porastao je strah da bi neko mogao umrijeti od hladnoće i da bi situacija s nestašicom plina mogla rezultirati pravom humanitarnom katastrofom.

AFP također prenosi kako u glavnom gradu vlada potpuna pometnja zbog manjka električnih grijalica i peći na drva koje su Sarajlije razgrabili nekoliko sati nakon nestanka plina.

Bosanski zvaničnici dodali su da stanovnici BiH ne smiju biti taoci u sporu između Rusije i Ukrajine, kao što to ne smiju biti ni ostale evropske zemlje koje trpe zbog navedenog spora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: