Jirži Kudela
0

"Situacija u BiH nije alarmantna"

FENA
Ambasador Češke Republike u BiH, države koja predsjedava Evropskom unijom, Jirži Kudela je rekao danas u Banjoj Luci da situacija u BiH nije alarmantna i da će proces imenovanja novog visokog predstavnika u BiH biti završen prije nove sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC), koja je najavljena za kraj marta.

Kudela je u izjavi novinarima rekao da je BiH kao i Češka država sa strukturom i situacijom koja je nekada dosta složena i komplicirana.

"Kada poredim sadašnju situaciju s onom iz 2006.ili 2008. situacija nije više komplicirana. Naravno, tenzije se više podignu zbog nekih ključnih pitanja“, kazao je češki diplomata koji napominje da želi da bude optimist da će BiH ići dalje svojim putem prema EU.

Ne smatra da proces izbora novog visokog predstavnika traje duže nego ranije, jer je potrebno izabrati čovjeka koji može stručno i kvalitetno da obavlja taj posao.

"Ne smije se zaboraviti da u PIC-u nisu samo zemlje EU, već se moraju konsultirati i druge države koje nisu članice Unije. To zahtijeva vrijeme. To što ovaj proces malo duže traje je znak da EU i cijeli PIC hoće da se izabere čovjek koji može da završi ili vodi u nekom drugom obliku taj posao“, rekao je Kudela.

Češki ambasador navodi da novi visoki predstavnik u BiH to mora biti kvalitetna osoba sa svim osobinama koje treba da ima neko ko obavlja tu funkciju.