{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Situacija u BiH mnogo bolja nego poslije rata

S
SRNA
24.2.2012. u 16:12
0
0
Situacija u BiH mnogo bolja nego poslije rata
0
Situacija u BiH mnogo bolja nego poslije rata
Foto: Ilustracija
U BiH je kada je riječ o borbi protiv trgovine ljudima situacija danas mnogo bolja nego u poslijeratnom periodu, kada je bila svrstana u kategoriju tranzitnih zemalja, rečeno je u Sarajevu na međunarodnom seminaru "Ne rizikuj - trgovina ljudima postoji", koji je organizovan u okviru EU projekta "Mladi u akciji".
"Sada je BiH svrstana u kategoriju zemalja koje bolje kotiraju kada je riječ o problemu trgovine ljudima, u smislu da postoje strategije i preventivni programi", rekao je Srni koordinator projekta "Mladi u akciji" Belmin Debelac.

Debelac je rekao da su najčešće žrtve kada je riječ o trgovini ljudima djevojčice do 12 godina te da je na godišnjem nivou u svijetu broj žrtava trgovine 2,5 miliona ljudi.Zarada od tih ilegalnih radnji na godišnjem nivou, prema statističkim podacima Ujedinjenih nacija, iznosi između sedam i 13 milijardi američkih dolara i veća je od zarade koju kriminalci ostavaruju nelegalnim trovanjem oružjem. Jedino je veća zarada od trgovine drogom.

Ne trguje ne samo ženama u svrhu seksualne eksploatacije, već i djecom i muškarcima.

Tokom devetodnevnog seminara u Sarajevu polaznici će biti obučavani o pokretanju akcija koje mogu da spriječe trgovinu ljudima i porodično nasilje.

Učesnici seminara, starosti između 20 i 30 godina, dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, Italije, Španije, Poljske, Rumunije, Letonije, Grčke, Turske i Albanije.

Međunarodnom seminaru "Ne rizikuj - Trgovina ljudima postoji" organizuje Udruženje građana Omladinska romska inicijativa "Budi mi prijatelj" u okviru projekta "Mladi u akciji", koji je prije godinu dana od EU dobio sredstva u visini 22.000 evra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: