Muhamed Filipović
0

Situacija u BiH je "višestruko kritična"

FENA
Situacija u Bosni i Hercegovini je kritična, upozorio je danas, na javnog tribini koju je organizirao Univerzitet u Sarajevu, akademik Muhamed Filipović.

Filipović smatra da je, štaviše, situacija u zemlji "višestruko kritična".

  • Ne postoji uopće koncept buduće BiH ni sa jedne strane. Na jednoj strani imamo pokušaj da se do kraja provedu koncepti koji su zasnovani na nacionalnim ideologijama i politikama koje su iz njih izvedene, odnosno kompletiranje onih projekata koji su vezani za rat. S druge strane, ne postoji jedan koncept BiH kao buduće jedinstvene, demokratske, slobodne, evropski orijentirane države, kazao je on.

Što je najgore, naglasio je, ne postoje one političke snage koje bi bile u stanju da nose taj projekt.

  • One političke snage koje se deklariraju kao probosanske su u međusobnom sukobu koji je besmislen i kojem se ne vidi kraj, a koji, kako se sada jasno pokazuje, proizilazi iz činjenice da i te partije prije svega vode računa o sopstvenim, a ne o interesima zemlje i naroda, kazao je Muhamed Filipović.

Dalje je upozorio da se nalazimo u teškoj situaciji iz koje treba tražiti izlaz, a izlaz se može tražiti samo "ako se nešto ima u glavi".

Kao snage koje mogu donijeti taj izlaz, akademik Filipović vidi sve mlade ljude koji danas javno i otvoreno govore da treba mijenjati ne samo Ameriku, nego i BiH.

  • Mijenjati jednu zemlju, prije svega znači mijenjati vlast, rekao je on.

On smatra da postoji mnogo mladih, sposobnih ljudi, ali je cijeli sistem građen tako da nikad nije dopuštao sposobnim i poštenim da se promoviraju, već je uvijek puštao naprijed samo one koji su odani, koji su se dokazivali kao pravi sljedbenici, koji su prihvatali sve što im se kaže.

Zato je poručio da moral mora biti unesen u politiku, jer politika nije tehnika nego raspolaganje s ljudima.

  • Bez morala politika je jedno zločinačko djelovanje, rekao je akademik Muhamed Filipović.