Pad vodostaja
10

Situacija na području sliva rijeke Save se stabilizuje

Klix.ba
Nivo rijeke Save polako opada skoro u svim mjestima i povlači se u korito u mjestima koja je zaplavila.

Kako je saopćeno iz Republičke uprave civilne zaštite RS, u Bosanskoj Dubici vodostaj Save je za 3 centimetra manji u odnosu na prethodnu noć. U Gradišci vodostaj Save, u odnosu na prethodno mjerenje, manji je za 1 centimetar.

"U Srpcu je u neznatnom porastu (1 cm), kao i u Šamcu (2 cm). U Brodu trenutno vodostaj stagnira. Stanovnici zaplavljenih naselja se obilaze i dostavljaju im se namirnice i lijekovi", saopćeno je uz RUCZ RS.

U Kozarskoj Dubici na lokalitetu Mlinarice nastavljaju se radovi na utvrđivanju nasipa na Savi na kome su primjećena određena slijeganja. Danas će direktor RUCZ RS sa saradnicima i domaćinima obići pomenuti dio nasipa u Mlinaricama i sagledati situaciju. Sa rijeke Save nasip će kontrolno obići i dva čamca RUCZ RS sa posadama.

Specijalizovane jedinice RUCZ RS za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom, sa pumpama velikog kapaciteta angažovane su u Gradišci, Srpcu i Kozarskoj Dubici.

U narednim danima prognozira se kiša i snijeg na planinama, ali se ne očekuju velike količine padavina. Civilne zaštite oba entiteta su u pripravnosti, te pomaži stanovništvu poplavljenih područja.