Pregovori u HNK
50

Sitarski: Zašto SDA mijenja "vrapca u ruci za goluba na grani" i gubi li vlast zbog NES-a

G. Š.
Milan Sitarski (Foto: G. Š./Klix.ba)
Milan Sitarski (Foto: G. Š./Klix.ba)
Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milan Sitarski smatra da SDA u HNK zloupotrebljava mogućnost da formira vladu sa SDP-om i HDZ-om, pokušavajući da nakon postignutog dogovora, s njima uvuče i NES u tu priču, čime je proces blokiran.
Smatra kako je ovim potezom SDA pokazala krajnju političku nekorektnost i nepoštivanje dogovora postignutih s koalicionim partnerima, te za Klix.ba pokušava analizirati taj postupak koji je doveo do naglog obrata u Hercegovačko-neretvanskom kanonu, što je izazvalo otkazivanje najavljene svečane sjednice gdje se trebala potvrditi nova vlada koju bi činili HDZ, SDA i SDP.

Zloupotreba prilike

"Specifičan je kanton i nužna je dvotrećinska većina, a zbog toga je bilo nemoguće da se napravi koalicija slična na federalnom i državnom nivou. Zbog toga je SDA ušao u igru i nije zaobiđena kao na višim nivoima i u mnogim kantonima. Ali pored toga je bitan i dobar izborni rezultat SDA što je u komparativnoj perspektivi u HNK jači od svog prosjeka u ostatku zemlje. Tako da je HNK uporište SDA, kad se gleda bošnjačka populacija", kazao je Sitarski, pojašnjavajući situaciju u kantoni gdje analizira političko stanje.

Ističe kako upravo zbog ta dva razloga, dvotrećinske većine i dobrog izbornog rezultata, SDA nije mogao biti zaobiđen kao u većem ostatku zemlje, te naglašava da je tu i treći razlog, da Hrvatska republikanska stranka (HRS) nije željela podržati kombinaciju bez njih.

"Time je SDA dobio priliku i praktično je ušao u neku službenu kombinaciju, ali je tražio i malo više, ne samo da sebe pozicionira u toj novoj koaliciji, nego je htio da svoje partnere koji su s njima u opoziciji na državnom i federalnom nivou uvuče u tu koaliciju" pojasnio je Sitarski navodeći kako je time SDA zloupotrijebio priliku koja mu se pružila.

Kaže kako je više mogućih razloga za to da je SDA "vrapca u ruci mijenjala za goluba na grani".



"Pretpostavljam da time SDA namiruje neke dugove prema svojim koalicionim partnerima i da brani neke njihove zajedničke aranžmane baš na federalnom i državnom nivou. Moguće je da žele NES uvući u vlast HNK da bi efikasnije rušili državnu i federalnu. Također je moguće da sve ima veze i s preslagivanjem vlasti u dva velika kantona - Zeničko-dobojski i Tuzlanski. Vjerojatno im treba podrška NES-a na svim tim nivoima, bilo da su u opoziciji i dolaze na vlast ili im se klima", objasnio je Sitarski analizirajući moguće razloge poteza koji je SDA napravila HNK.

U svakom slučaju, kako je naglasio, SDA se ponijela potpuno nekorektno, jer je prekršila dogovor koji je imala sa SDP-om i HDZ s kojima je trebala formirati novu vladu, a motiv za to vidi prvenstveno u prelamanju nekih političkih dugova preko HNK na drugim nivoima.

"Neke njihove kalkulacije koje sa HNK veze nemaju, uvlače se u taj kanton gdje je vlada još iz od 2015. godine, zbog problematičnih odnosa i režima koji zahtjeva dvotrećinsku većinu. SDA je tamo jaka i priliku koju su dobili sada zloupotrebljavaju uvlačeći igrače koji praktično nisu u primarnom dogovoru niti bili spominjani", konstatovao je analitičar iz Mostara.

Mogući scenarij

Prema tome, smatra da je najizglednija opcija da SDA odustane od NES-a, dok je druga opcija manje izgledna, a to je da SDP i HDZ prihvate NES, te upozorava i na treću mogućnost koja bi SDA mogla izbaciti iz vlasti.

"Možda i Hrvatska republikanska stranka (HRS) odluči da je prekipjelo više i da prihvatiti varijantu koja je prije par mjeseci bila u opticaju i da se ipak napravi koalicija HDZ, HDZ-a 1990 i HRS-a sa hrvatske strane, a da s bošnjačke strane praktično idu SDP i NiP, što bi bila dovoljna većina za zaobilaženje SDA, NES-a DF-a i svih ostalih", zaključio je Sitarski.



Svakako bi najgore bilo da do 2008. godine kantonalna vlada ostane u tehničkom mandatu drugi put na čelu sa HDZ-ovim premijerom Nevenkom Hercegovom i ministrima iz 2015. godine među kojima su neki već davno trebali biti penzionisani.