{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Sistem za rasvjetu instaliran na Prokoškom jezeru

F
FENA
5.6.2015. u 13:06
6
3
Sistem za rasvjetu instaliran na Prokoškom jezeru
6
Sistem za rasvjetu instaliran na Prokoškom jezeru
Na Prokoškom jezeru instaliran je off-grid sistem s rasvjetom. Postavljena su dva fotonaponska panela, invertor za sisteme gdje nema mreže, dvije solarne GEL baterije, MPPT kontroler za regulaciju napona punjenja i pražnjenja baterija, te kablovi i osigurači sistema.
"Sve to je napravljeno da bi napajalo LED reflektor s fotoćelijom za noćno osvjetljavanje ispred objekta i kapije na ulazu u park prirode, LED reflektor za bočno osvjetljavanje koji se pale i gase i usmjeravaju po potrebi i dvije LED cijevi unutar naplatne kućice gdje borave čuvari parka za unutrašnju rasvjetu objekta.
Postavljene su i utičnice na koje su priključen radio, TV, punjači mobitela i radiostanica, a to je napravljeno da koriste čuvari parka. Izvršena je kompletna instalacija opreme za potrebe naplatne kućice na ulazu u park prirode", navode iz Centra Energis.

Podsjećaju da dosad objekti nisu bili spojeni na mrežu električne energije, a čuvari su navečer sjedili uz svijeće.

"Ovo je još jedan od pozitivnih primjera korištenja i instaliranja obnovljivih izvora energije u BiH. Nadamo se da će ti primjeri biti svakodnevnica", ističe se.

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredijeljena promoviranju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovog utjecaja na ekonomiju BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: