Pitanje vremena
120

Sistem vodosnabdijevanja pred kolapsom, Sarajevo za kupovinu vode izdvaja milion eura godišnje

Klix.ba
Ekspert za vodovodne sisteme Dževad Koldžo u najkraćem je opisao situaciju u KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo, kazavši da nije pitanje hoće li doći do kolapsa sistema, nego je pitanje kada će do njega doći.

Paradoksalno je, međutim, da je grad koji leži na rezervama čiste, pitke vode, doveden u situaciju da njegovi građani trebaju strahovati od opasnosti da tu vodu izgube, pored vodovodnih redukcija prisutnih već čitavu deceniju.

S druge strane, u sarajevskim rezervoarima se, prema tvrdnjama stručnjaka, nalazi mnogo više vode nego što je gradu za vodosnabdijevanje neophodno.

Pumpna stanica Bačevo sagrađena 1969. godine i danas funkcionira na tada uspostavljenim principima, a ima vodni potencijal najmanje trostruko veći nego što su potrebe cijele sarajevske regije.

"Sa Bačeva se crpe gotovo četiri kubika vode u sekundi. To je dovoljno za dva miliona stanovnika. Sarajevo je daleko od toga", kazao je Koldžo.

Uprkos tome, Sarajevo kupuje vodu iz privatnog sektora, koja godišnje košta skoro milion eura.

Nezir Hadžić direktor KJKP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo kazao je za Al Jazeeru Balkans da se voda kupuje sa dva lokaliteta.

"Riječ je o jahorinskom sistemu koji je prije rata bio naš sistem i riječ je o Peračkom vrelu, za koje ni sam ne znam kakav ima status", kazao je Hadžić.