Poslan poziv i FBiH
32

Sistem "Pronađi me" će do kraja godine biti i u RS-u: "Neka djeca zaista nemaju vremena"

I. Sa.
Foto: ATV
Foto: ATV
Izrada softverskog rješenja za pokretanje sistema za obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetne osobe bit će realizovana do kraja godine, a možda i ranije u entitetu Republika Srpska.

Predstavljeno je ovo na današnjoj konferenciji u Banjoj Luci koju je organizovao MUP RS.

Kako je rekao ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan, informatičke službe već izrađuju softversko rješenje te da je ovo poseban iskorak.

"Ovo je poseban iskorak koji se odnosi na situacije kada bi naša djeca mogla biti proglašena nestalim, nestanu ili budu oteta i moram reći mi u RS-u u proteklih pet godina nemamo nijedan takav slučaj", rekao je Karan.

Naveo je kako je želja da se uključi cijela društvena zajednica te da svaki građanin bude policajac, tačnije od pomoći policajcima.

Pomoćnik sekretara MUP-a Srbije Milan Andrić je rekao kako su došli s namjerom da prenesu poruku da su spremni pružiti svu pomoć da uvedu ovaj sistem te da ga nikada ne koriste.

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i inicijator za uvođenje sistema "Pronađi me" u Srbiji Igor Јurić naveo je da je pokrenuta ideja da cijeli region ima ovakav sistem, bez obzira gdje je dijete nestalo.

Kako je naveo, poziv za ovim sistemom je upućen MUP-ovima u FBiH te Sarajevu, Crnoj Gori, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

Poručio je kako "neka djeca zaista nemaju vremena".

Napomenuo je kako se sistem ne pokreće u apsolutno svakoj situaciji nestalog djeteta, već kada se pouzdano zna da je životno ugroženo, tačnije da ima manje od sedam godina, neki oblik invaliditeta, da je žrtva otmice.

Napomenimo i da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u februaru usvojio inicijativu Naše stranke kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo sigurnosti da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omogući uvođenje u upotrebu Amber Alerta na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Iz oba entiteta su tada najavili uvođenje ovog sistema na nivou entiteta.