{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Sistem prijema državnih službenika je efikasan'

S
16.4.2009. u 10:55
0
6
'Sistem prijema državnih službenika je efikasan'
0
'Sistem prijema državnih službenika je efikasan'
Direktor Agencije za državnu službu (ADS) BiH Neven Akšamija tvrdi da sistem prijema državnih službenika u institucijama BiH nije neefikasan.
"Izvještaj Kancelarije za reviziju je pokazao da je bilo određenih slabosti u proceduri i da je bilo neefikasnosti u provođenju, ali nije pokazao da je sistem loš i neefikasan", izjavio je Akšamija za "Nezavisne novine".

Osvrćući se na nalaz revizije, prema kome je bilo procedura zapošljavanja državnih službenika koje su trajale i po 900 dana, Akšamija je rekao da se radi o ekstremu koji se pojavio u jednom slučaju u Direkciji za evropske integracije.

"Procedure trenutno traju oko pet mjeseci, što znači da nema govora o 900 dana", tvrdi Akšamija, dodajući da je skoro nemoguće "namjestiti" komisiju za izbor državnog službenika i izlobirati sve njene članove.

Prema njegovim riječima, korupcija u izboru državnih službenika skoro nikada nije spomenuta u javnosti, a desetak krivičnih postupaka o zloupotrebi položaja u procedurama završene su u Tužilaštvu nalazom da nema elemenata krivične odgovornosti.

Kancelarija za reviziju institucija BiH provela je istraživanje procesa zapošljavanja u 45 institucija BiH u 2005., 2006. i 2007. godini i zaključila da je proces zapošljavanja dug i neefikasan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: