BiH
0

Šišić: Uputit ćemo vladi FBiH zahtjeve od kojih nećemo odustati

FENA
Savez demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata '92.-'95. Federacije BiH, na osnovu usvojenog rebalansa budžeta FBiH u oba doma Federalnog parlamenta, uputit će danas Vladi FBiH osam zahtijeva od kojih neće odustati, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik ovog saveza Mehmed Šišić.

U zahtjevima koji su definirani da današnjoj sjednici Upravnog odbora Saveza demobilisabnih boraca, traži se da se isplate naknada vrše putem Ministarstva za boračka pitanja FBiH.

Također, traži se smijena ministra za rad i socijalnu politiku Perice Jelečevića i ministra za boračka pitanja Vlade FBiH Zahida Crnkića.

Savez demobilisanih boraca traži i to da se naknade za vrijeme nezaposlenosti isplaćuju kontinuirano, a najkasnije do 10 u mjesecu za predhodni mjesec; da se za sve učesnike Oružanih snaga '92.-'95. uvede borački dodatak u visini od pet posto od prosječne plate Federacije BiH iz predhodne godine, a za svaku godinu učešća u Oružanim snagama.

Traži se da osnovica za prijevremeno i povoljno penzionisanje iz Zakona o pravima demobilisanih boraca bude federalni prosjek plate iz predhodne godine, da sve nakanade po osnovu nezaposlenosti iz Zakona demobilisanih boraca budu retroaktivno isplaćene od 01.01.2007. godine, te da naknade za vrijeme nezaposlenosti budu mjesec za mjesec proveden u Oružanim snagama, a ne ukupan broj godina.

Također, traži se po hitnom postupku od pregovorača Vlade FBiH izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih članova porodice.

Predsjednik Saveza demobilisanih boraca Mehmed Šišić je najavio da će, ukoliko se Vlada FBiH u roku od 20 dana ne izjasni o ovim zahtjevima, biti organizirani protesti na ulicama.

Govoreći o suštini onoga što bi trebalo promjeniti u zakonu, Šišić je kazao kako je najbitnije da ljudi imaju jedan kontinuitet u isplati naknada za vrijeme nezaposlenosti. Drugo, ističe on, treba tražiti izmjenu i dopunu prijevremenog i povoljnog penzionisanja.

Prema njegovim riječima, parlamentarci su izbacili iz rebalansa budžeta demobilisane borce.

„Činjenica je da su poslanici vladajućih stranaka u oba doma Federalnog parlamenta, bez uloženog ijednog amandmana, usvojili budžet gdje su sa transfera demobilisanih boraca koji se odnosio za penzionisanje, prebacili odnosno uzeli od boračke populacije tih 40 miliona KM i prebacili u neke druge svrhe“, kazao je Šišić.

Predsjednik Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO Federacije BiH Ivan Jurčević je kazao da podržava rad Saveza demobilisanih boraca '92.-'95.

Jedina razlika u njihovim zahtjevima u odnosu na zahtjeve Saveza demobiliziranih boraca je ta što ova Udruga, u slučaju da ne budu braniteljima sada isplaćene naknade ovaj mjesec, zahtijeva da se izvrši smjena ministra Jelečevića i ministra Crnkića.

„Tražimo da isključivo preko Federalnog ministarstva branitelja idu naknade branitelja, jer mi ne pripadamo nikakvoj drugoj komponenti nego baš Ministarstvu branitelja. Znači nikakav socijalni rad i nikakvo drugo ni ministarstvo ni organizacija, tražimo da to bude isključivo preko Ministarstva branitelja“, kazao je Jurčević.