BiH
0

Šišić u Srbiji na izdržavanju zatvorske kazne

FENA
Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je danas da je major Emir Šišić izručen iz Italije u Srbiju i da se nalazi u sremskomitrovačkom zatvoru gdje će nastaviti sa izdržavanjem kazne.

Stojković je rekao novinarima da će se u Sremskoj Mitrovici nastaviti "dalja zakonska procedura", i izrazio zadovoljstvo što je taj slučaj riješen poslije dugih pregovora s italijanskim vlastima s kojima su imali dobru saradnju.

Pilot bivše Jugoslavenske narodne armije Šišić osuđen je u Italiji na 15 godina zatvora zbog obaranje helikoptera Evropske unije, 7. januara 1992. godine iznad Hrvatske, kada je poginulo petero diplomata.

Na osnovu kvalifikacije da je počinio ubistvo s predumišljajem, Šišić je prvostepenom presudom 20. maja 2003. osuđen na doživotnu robiju.

Apelacioni sud u Rimu osudio je Šišića na 15 godina zatvora za višestruko ubistvo i izazivanje zračne nesreće, ali je odbacio ocjenu tužilaštva da je riječ o ubistvu s predumišljajem, a tu presudu potvrdio je Kasacioni sud.

Sud nije prihvatio obrazloženje Šišića, koji je pilotirao avionom MIG 21 da je bio zaslijepljen suncem i da nije vidio da helikopter na koji je otvorio vatru ima oznake Evropske zajednice.

Advokat Milorad Panjević, koji je pružao konsultantske usluge majoru Emiru Šišiću pred italijanskim pravosuđem, izjavio je danas Tanjugu da će svog klijenta savjetovati da Vrhovnom sudu Srbije podnese zahtev za ublažavanje kazne.