Sretan 8. mart
162

Širom svijeta se obilježava Dan žena: Praznik borbe za ravnopravnost ili cvijeće

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Širom svijeta se obilježava 8. mart - Međunarodni dan žena koji je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena za koju su se izborile još sredinom 19. vijeka. Ime njemačke revolucionarke Clare Zetkin veže se za prvu Međunarodnu konferenciju žena 1910. godine koja je 8. mart proglasila Danom žena radnica.

Ovaj dan podsjetnik je na štrajk 1857. godine u New Yorku u koji su stupile radnice fabrike tekstila zahtijevajući bolje uslove rada za žene. Istog dana i na istom mjestu, ali 51 godinu kasnije, ponovo je došlo do štrajka žena. Radnice su bile zatvorene u fabrici iz koje nisu mogle izaći, a u kojoj je izbio požar u kojem je 129 žena smrtno stradalo.

Protesti na 8. mart su se događali i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Prva Međunarodna ženska konferencija 1910. godine bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Žene u Francuskoj su 1912. godine zatražile pravo glasa koje podrazumijeva pravo da budu izabrane, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj i godinu kasnije i u Rusiji.

Ono što je bitno istaći jeste da su danas prava žena iznimno veća nego u prošlosti, međutim, ona se ne unapređuju, a simbolika 8. marta je izmijenjena. Tako u BiH, ali i širom svijeta, ovaj praznik predstavlja priliku muškarcima, ali i pripadnicama ljepšeg spola, da većinom kroz kupovinu poklona i cvijeća iskažu ljubav i poštovanje prema voljenim ženama.

Samim tim mijenja se pravo značenje 8. marta koje bi prije svega trebalo biti podsjetnik na stalno preispitivanje prava i položaja žena te jačanje njihove uloge u društvu. Time se misli na veću zastupljenost žena na tržištu rada, u politici, sprečavanje nasilja nad njima te ostvarenje potpune ravnopravnosti u društvu.

Vremenom se ta borba svela na nekoliko nevladinih organizacija i aktivistica koje nastoje osvijestiti društvo o istinskom smislu Dana žena.

Također, u mnogim zemljama širom svijeta, žene se suočavaju s diskriminacijom iako su Ujedinjene nacije Dan žena proglasile još 1977. godine.

U našoj državi 8. mart je prvi put obilježen 1913. godine kada se u Sarajevu na proslavi okupilo blizu 2.000 žena svih vjeroispovijesti, iako su njihova prava bila minimalna. 

Potrebno je da se svaki dan u godini poštuju i unapređuju prava žena, a ne samo jedan, ali bez obzira na trenutno stanje, danas posvetite pažnju i ljubav majkama, sestrama, suprugama, kolegicama i zajedno s njima se izborite da svaki naredni praznik dočekaju ravnopravnije i poštovanije.

Redakcija portala Klix.ba svim pripadnicama ljepšeg spola želi sretan Dan žena.