15 godina nakon rata
0

Širom BiH prijeti 213.000 mina i NUS-a

FENA
U Bosni i Hercegovini i 15 godina nakon rata minski sumnjiva površina zauzima gotovo tri posto teritorije, odnosno 1.442 kilometra kvadratna s 10.866 rizičnih mikrolokacija na kojima se, prema procjenama, nalazi oko 213.000 komada mina ili neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS-a).

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu, upriličenoj u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina, 4. aprila, koji je ove godine u znaku novih projekata protuminskog djelovanja što se realiziraju uz podršku Evropske unije (IPA 2008.).

Šefica Sekcije operacija pri Delegaciji EU u BiH Natalia Daniskova istaknula je značaj procesa deminiranja u BiH, dovodeći ga u vezu s oživljavanjem razvojnih mogućnosti naše zemlje i postizanjem ciljeva Otawa konvencije.

Podsjetila je da je EU od 1996. godine osigurala oko 27 miliona eura za deminerske operacije i jačanje deminerskih kapaciteta u BiH, te da je samo u sklopu Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2008) nešto više od dva miliona eura izdvojeno za deminarsko izviđanje i "čišćenje" oko 1,6 miliona metara kvadratnih rizične površine.

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Dušan Gavran izrazio je očekivanje da bi utvrđenom dinamikom i dodatnim naporima nadležnih institucija do 2019. mogao biti riješen problem zaostalih mina, kako je to definirano Strategijom protuminskog djelovanja u BiH.

Upozorio je da tokom proljetnih radova raste opasnost od mina, te pozvao građane na maksimalan oprez, naročito na sumnjivim i obilježenim područjima.

Na značaj protuminskog djelovanja ukazali su i predstavnici nevladinih organizacija "Posavina bez mina", Udruženja za eliminaciju mina - UEM i "Pro Vita" - Svjetlana Pavlović, Nusret Čomor i Filip Filipović, naglašavajući da će u periodu od godinu dana putem angažmana ovih organizacija biti deminirano oko 1,6 miliona metara kvadratnih rizične površine.

Dio sredstva bit će plasiran u edukaciju o opasnostima od mina, odgovarajuću medijsku kampanju i pomoć žrtvama mina.

Kako je rečeno, Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnostima od mina je podsjetnik da milioni ljudi u gotovo 80 zemalja i dalje žive u strahu od mina i eksplozivnih sredstva zaostalih iz rata koji i dalje predstavljaju značajnu prijetnju za ljudske živote, društveno-ekonomski razvoj i obnovu u postkonfliktnim zemljama.

U BiH je od 1996. do 2010. minski sumnjiva površina reducirana za 2.757 kilometara kvadratnih te pritom uništeno 53.516 protupješadijskih i 7.570 protutenkovskih mina, kao i 45.043 komada NUS-a.

O opasnostima od mina u BiH najzornije svjedoče podaci o tom da su od 1996. godine 1.674 osobe stradale u eksplozijama mina ili NUS-a, od kojih 590 sa smrtnim ishodom.

U istom periodu stradalo je 109 deminera od kojih 44 smrtno.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina prisutnima u sjedištu BHMAC-a prikazan je kratki film "Zemlja bez mina do 2019. godine" sa sloganom "Zajedno možemo više", a organizirani su prezentacija opreme BHMAC-a, te odlazak na deminersku lokaciju u Hadžićima (naselje Koščan).

U spomen na stradale deminere u BiH uručena je zahvalnica najstarijem demineru, angažiranom od 1996. godine, kao i lokalnoj deminerskoj organizaciji Amphibia d.o.o.