Protesti nakon nereda
0

"Široki je samo jednom pao"

Sarajevo-x.com
U Širokom Brijegu počeo je novi protest zbog nereda od nedjelje u kojima je ubijen 24-godišnji Vedran Puljić, navijač FK Sarajeva.

Na glavnom gradskom trgu okupilo se nekoliko hiljada građana Širokog Brijega, pripadnika navijačke grupe "Škripari" i grupa iz okolnih mjesta. Navodno su na putu prema ovom hercegovačkom gradiću i navijači iz susjedne Hrvatske. Okupljeni građani i navijači mašu hrvatskim zastava uz pjesmu "Mi Hrvati".

Okupljenoj masi obratio se predstavnik "Škripara" koji je rekao da je Široki Brijeg samo jednom pao i da je to poruka svima koji misle zlo Širokom Brijegu i njegovim građanima. Obraćanje je izazvalo oduševljenje svih okupljenih.

Načelnik općine se zahvalio svim okupljenim na dostojanstvu iskazanom danas kao i uvijek. On je pozdravio i sve navijače iz susjednih općina kao i one koji su se prema hercegovačkom gradiću uputili iz Hrvatske.

"Mladi su primjetili da se nešto ozbiljno desilo u nedjelju i digli su svoj glas. Mi nemamo svojih medija da tamo izrazimo svoje mišljenje, ali je narod ovdje uvijek znao kako da se organizira i izrazi svoje mišljenje", rekao je Kraljević.

Iako je javnosti poznato da su se u Širokom Brijegu i ranije dešavali neredi, poput napada na navijače Željezničara 2003. godine, kada je također potezano oružje i spaljena zastava BiH, pa sve do nedavnog napada policije na navijače mostarskog Veleža, načelnik općine je rekao da u Širokom Brijegu niko nije nikada doživio neugodnosti.

Miro Jelić, predsjednik FK Široki Brijeg, rekao je da su sarajevski navijači po povratku u svoj grad dočekani kao heroji nakon čega je uslijedila salva zvižduka. On je zamolio svoje sugrađane da budu tolerantni što je u duhu tog grada i naroda. Na kraju je pozvao navijače da svoje prijaljske suparnike na Pecari dočekaju s poštovanjem, korektno kao i do sada, zanemarujući činjenicu da je tokom nereda u nedjelju jedan mladi život ugašen.

Na skupu su pročitani i zahtjevi:

Pročitani su zahtjevi sa ovog prosvjednog skupa i to:

  • Tražimo od županijskog MUP-a da obavi sve potrebne istražne radnje kako bi se rasvijetlile okolnosti o nedjeljnom divljanju u našem gradu i identificirali i kaznili počinitelji kaznenih djela
  • Tražimo povlačenje optužbi prema svim Širokobriježanima koji su unaprijed prokazani, stigmatizirani i proglašeni krivim od strane pojedinih medija
  • Tražimo pronalazak osoba odgovornih za napad i ranjavanje na našeg sugrađanina Željka Zadru
  • Tražimo neopozivu ostavku potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, kao prvi znak konačnog početka funkcioniranja i poštivanja pravnog poretka
  • Tražimo očitovanje i konsenzus na svim razinama vlasti legalno izabranih hrvatskih predstavnika
  • Tražimo neopozivu ostavku izvršnog direktora programa Federalne televizije Zvonimira Jukića, zbog propusta i pristranog komentiranja i plasiranja u javni eter neprovjerenih informacija samo s jedne strane koje su trajno etiketirale naš grad i građane
  • Tražimo da sve ovdje navedeno bude predano članu rukovodstva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine gospodinu Niki Lozančiću i bude pročitano na slijedećem zasjedanju Parlamentarne skupštine, te po potrebi bude proslijeđeno Ustavnom sudu BiH.