Problem s finansijama
2

Široki Brijeg: Uposlenici Doma za djecu s poteškoćama u razvoju stupili u generalni štrajk

M. N.
Uposlenici Doma za djecu s poteškoćama u psihičkom i/ili fizičkom razvoju razvoju "Marija naša nada" u Širokom Brijegu stupili su u generalni štrajk zbog finansijskih problema i kašnjenja plata.

U saopćenju koje su poslali medijima kazali su kako se od 2015. godine su sreću s finansijskim problemima, a koji su kulminirali ove godine.

"Suočeni smo s teškoćama u finansiranju Doma koje se odražavaju i na dugotrajno kašnjenje naših ličnih dohodaka što nam otežava naše svakodnevno funkcioniranje. Iako direktor Doma Slobodan Karačić ulaže napore kako bi iznašao načina da izmiri obaveze koje se odnose na plate radnika svjesni smo da se radi o privremenim rješenjima koja nam ne daju dugoročan osjećaj sigurnosti koji nam je potreban kako bi kvalitetno izvršavali naše radne zadatke i stjecali nova znanja i vještine. Ukoliko se ne pronađe dugoročno i kvalitetno rješenje bit ćemo primorani poduzeti određene korake", kazali su radnici Doma.

Kažu kako ulaze u još jedan mjesec neizvjesnosti što nije prvi put u posljednje vrijeme te su od danas, kada im je prestao godišnji odmor, jednoglasno odlučili prestati s radom dok se ne pronađe kvalitetno i dugoročno rješenje.

"Nadamo se da do ove situacije ipak neće doći i da ćemo ne ometano nastaviti s radom. Ovim putem vam se želimo zahvaliti na vašem dosadašnjem zalaganju za uspješan rad i održivost vašeg i našeg Doma 'Marija-Naša Nada'", navodi se u saopćenju.

Istakli su kako su za postignute rezultate u tretmanu djece s teškoćama u razvoju kontinuirano dobijali pohvale cijenjenih stručnjaka koji se bave s djecom s teškoćama u razvoju kako u Bosni i Hercegovini tako i u Republici Hrvatskoj i Italiji.

"Stručnjaci iz drugih ustanova, koji rade s djecom sa teškoćama u razvoju, svakodnevno upućuju djecu u našu ustanovu kako bi im se pružile habilitacijske usluge što govori u prilog kvalitete našeg rada i do sada postignutim rezultatima. Visoka kvaliteta pruženih usluga ogleda se i u zadovoljstvu roditelja koji svoje zadovoljstvo i svakodnevno iskazuju kroz verbalne pohvale radnicima", naglašavaju.

Postali su i stručna baza Sveučilišta u Mostaru u koju dolaze studenti nekoliko različitih fakulteta i studijskih grupa kako bi stekli praktična znanja. Svake godine imamo sve više zahtijeva za saradnju.

"Uposlenici Doma izuzetno su motivirani za rad s djecom s teškoćama u razvoju što potvrđuje i njihovo uspješno učešće na brojnim stručnim edukacijama. I na kraju, broj korisnika usluga Doma kontinuirano raste svake godine kao i vrste usluga koje nudimo korisnicima", kazali su.

Radnici traže sistemsko rješenje vlasti i dugoročno finansiranje Doma. Prije nekoliko mjeseci obratili su se i službenim putem predstavnicima Uprave - Međunarodno kumstvo HZHB, Grad Široki Brijeg, Udruga Mir i Dobro te Fondacija Don Carlo Gnocchi-Italia.