{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SIRL: Neimaština dostigla granicu nepodnošljivosti

F
22.1.2008. u 17:02
0
0
SIRL: Neimaština dostigla granicu nepodnošljivosti
0
SIRL: Neimaština dostigla granicu nepodnošljivosti
Savez udruženja raseljenih osoba, izbjeglica i povratnika u BiH (SIRL) već duže ukazuje na ignorantski odnos vlasti naspram veoma teškog socijalno-ekonomskog stanja u zemlji i upozorava da je neimaština dostigla granicu nepodnošljivosti.
Nebriga za svoje građane i iskazani nemar nije zapamćen ni u najtotalitarnijim režimima. Zato i ne čude podaci koji pokazuju da je nakon toliko izbornih obmana i kolektivnih prevara, povjerenje u institucije vlasti dostiglo najkritičniju poziciju nakon rata, navodi se u saopćenju SIRL-a.

Ističe se da je bh. javnost zgrožena bahatošću i neozbiljnošću državnih parlamentaraca koji su prijedlog za uvođenja nulte stope za osnovne životne namirnice, lijekove i ortopedska pomagala ocijenili kao pokušaj subvencioniranja bogatih, a ne siromašnih.

SIRL smatra da je odbacivanje takve inicijative bez ozbiljne javne rasprave, uvažavajući sramne argumente Uprave za indirektno oporezivanje da bogati više troše za hranu od siromašnih, neviđena drskost i cinizam.

Iznuđene reakcije entitetskih vlada, kojima se željelo ublažiti posljedice rasta troškova života, SIRL ocjenjuje bacanjem prašine u oči javnosti, sve dok se na političkoj sceni ne projektuje nova kriza muđunacionalnih odnosa u kojoj će oni postati heroji i zaštitnici nacionalnih interesa više od pola miliona gladnih.

SIRL također navodi da nijedna vlada za ovu godine nije planirala budžet za razvojne projekte koji bi omogućili otvaranje radnih mjesta i zapošljavanje, uprkos znatnom uvećanju prihoda.

Kako je saopćeno, Savez je pokrenuo kampanju radi uvođenja instituta socijalne/državne penzije, formiranja i funkcioniranja fonda za socijalni razvoj nerazvijenih područja, agencije za zapošljavanje i obuku u ruralnim područjima, u kojoj učestvuje 90 lokalnih nevladinih organizacija uz podršku Centra civilnih inicijativa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: