{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SIRL: Neimaština dostigla granicu nepodnošljivosti

F
22.1.2008. u 17:02
0
0
SIRL: Neimaština dostigla granicu nepodnošljivosti
0
SIRL: Neimaština dostigla granicu nepodnošljivosti
Savez udruženja raseljenih osoba, izbjeglica i povratnika u BiH (SIRL) već duže ukazuje na ignorantski odnos vlasti naspram veoma teškog socijalno-ekonomskog stanja u zemlji i upozorava da je neimaština dostigla granicu nepodnošljivosti.
Nebriga za svoje građane i iskazani nemar nije zapamćen ni u najtotalitarnijim režimima. Zato i ne čude podaci koji pokazuju da je nakon toliko izbornih obmana i kolektivnih prevara, povjerenje u institucije vlasti dostiglo najkritičniju poziciju nakon rata, navodi se u saopćenju SIRL-a.

Ističe se da je bh. javnost zgrožena bahatošću i neozbiljnošću državnih parlamentaraca koji su prijedlog za uvođenja nulte stope za osnovne životne namirnice, lijekove i ortopedska pomagala ocijenili kao pokušaj subvencioniranja bogatih, a ne siromašnih.

SIRL smatra da je odbacivanje takve inicijative bez ozbiljne javne rasprave, uvažavajući sramne argumente Uprave za indirektno oporezivanje da bogati više troše za hranu od siromašnih, neviđena drskost i cinizam.

Iznuđene reakcije entitetskih vlada, kojima se željelo ublažiti posljedice rasta troškova života, SIRL ocjenjuje bacanjem prašine u oči javnosti, sve dok se na političkoj sceni ne projektuje nova kriza muđunacionalnih odnosa u kojoj će oni postati heroji i zaštitnici nacionalnih interesa više od pola miliona gladnih.

SIRL također navodi da nijedna vlada za ovu godine nije planirala budžet za razvojne projekte koji bi omogućili otvaranje radnih mjesta i zapošljavanje, uprkos znatnom uvećanju prihoda.

Kako je saopćeno, Savez je pokrenuo kampanju radi uvođenja instituta socijalne/državne penzije, formiranja i funkcioniranja fonda za socijalni razvoj nerazvijenih područja, agencije za zapošljavanje i obuku u ruralnim područjima, u kojoj učestvuje 90 lokalnih nevladinih organizacija uz podršku Centra civilnih inicijativa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: