Nebojša Radmanović
0

"Širi region Balkana ima izuzetan značaj za savremenu Evropu"

SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je danas u obraćanju učesnicima 6. godišnjeg okupljanja zvaničnika jugoistočne Evrope pod nazivom "Bogatstvo različitosti" da prostor BiH, širi region Balkana i Mediterana imaju izuzetan značaj za savremenu kulturnu Evropu i da taj značaj nije samo geopolitički nego, prije svega, kulturni i duhovni.

"Na ovom prostoru prelamaju se kulturni uticaji tri velike religije, a u okviru njih svaki narod razvijao je svoju posebnu nacionalnu kulturu. Stepen razvijenosti tih kultura vezan je za ekonomski napredak svakog društva, ali i obrnuto. Ekonomski razvoj uslovljen je visokim kulturnim dostignućima", istakao je Radmanović.

On je naveo da su narodi mediteranskog basena i njihove visoko razvijene kulture dali veliki doprinos razvoju ljudske civilizacije, ali da su česti ratovi na Balkanu uništili brojna kulturna i ekonomska dobra zbog čega je on i ekonomski zaostajao.

Radmanović je dodao da je to bio razlog zašto nikada nisu dovršeni mnogi u prošlosti započeti društveni i kulturni procesi u ovom dijelu svijeta.

Prema njegovim riječima, BiH i Balkan predstavljaju šarolik, kulturni diverzitet, pravi mali mozaik tradicija i kulturnih iskustava kao rijetko koji region u Evropi.

"Povjerenje, mir i razumjevanje između naroda, koji žive na ovom prostoru, podrazumjeva uvažavanje njihovih kuturnih različitosti, ali i vraćanje starog kulturnog značaja koji ovaj prostor ima za čitav region i Evropu u cjelini. Treba reći da tamo gdje egzistiraju različitosti postoje i problemi i suprotne tendencije. Život u različitostima podrazumjeva odgovornosti svih za svakoga", kaže Radmanović.

U prošlosti ovih prostora, podsjetio je Radmanović, bilo je pojava kojima je bogatstvo različitosti negirano na najgori mogući način - kroz ratove, nedemokratske režime, isključivosti i netoleranciju svake vrste, te dodao da je istovremeno uvijek postojala i održavala se u stvarnosti snažna spremnost da se te razlike poštuju i očuvaju unutar šireg regionalnog i evropskog konteksta.

Savremeni civilizacijski kontekst pred nas ispostavlja politički i kulturni zahtjev da budemo i različiti i jednaki istovremeno, rekao je Radmanović u obraćanju na molitvenom doručku u Banjaluci.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da su uticaji na ove prostore u prošlosti išli od razvijenih zemalja prema manje razvijenim, a da danas, zahvaljujući globalizaciji, region zapadnog Balkana ima mogućnost da emituje značajne kulturne uticaje u širem kulturnom prostoru Evrope i svijeta.

"To nije samo prosti zbir različitih nacionalnih kultura već kvalitet višeg reda i vrijednosti. To proizilazi iz činjenice da savremeni kulturni i politički identiteti nisu statične i nepromjenjive kategorije, već otvorene kreacije izložene različitim uticajima usljed međukulturne saradnje i komunikacije", naglasio je Radmanović.

Radmanović je napomenuo da uporedo sa ovom otvorenošću, "u BiH i širem regionu, još postoje snažna nastojanja negiranja naših razdičitosti, koja se ogledaju u pokušajima unifikacije jezika, nacionalizovanja istorije, izmišljanja tradicije, nasilnih kulturnih homogenizacija".

Dvije su krajnosti u tim nastojanjima, kaže Radmanović, s jedne strane nekritičko naglašavanje razlika po svaku cijenu, između sličnih naroda koji žive na relativno malom prostoru Zapadnog Balkana, i s druge strane negiranje bilo kakvih razlika koje realno postoje u stvarnom životu.

Zbog svega toga, naš izbor se sastoji od dvije mogućnosti - da se ukopamo u svojoj tradiciji i predrasudama ili da se otvorimo prema novim uticajima unutar ujedinjene Evrope, kao šireg konteksta naše buduće zajedničke kuće, naglasio je Radmanović.

On je istakao da se narodi i zemlje Evrope, bez obzira na evidentne razlike koje predstavljaju bogatstvo ovog regiona, danas pozivaju na iste vrijednosti.

"Neko je jednom rekao, kada bismo otvorili ljude, u njima bi našli pejzaže", rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, Evropa je kontinent različitih kultura, nacionalnih tradicija, ali i zajedničkih civilizacijskih vrijednosti, dok je "BiH zemlja tri naroda, više različitih kultura i vjera i svojim ukupnim nacionalnim i kulturnim pejzažom prirodno se uklapa u ono što Evropa želi da postane u budućnosti".

"Pravo na različitost je temeljna pretpostavka demokratičnosti savremenog društva. To pravo uključuje kulturni pluralizam kao autentični izraz egzistencije različitih kultura u ravnopravnom, tolerantnom i otvorenom odnosu", smatra Radmanović.

Na području jugoistočne Evrope, a posebno Zapadnog Balkana, dodao je on, žive kulturno bliski narodi i koliko god nastoje da se razlikuju jedni od drugih, drugima koji ih posmatraju spolja, izgledaju sličniji.

Radmanović je napomenuo da je slobodno postojanje različitih autohtonih kultura, koje baštine mnoge zajedničke civilizacijske vrijednosti, imperativ vremena.

"Mi ne treba da skrivamo, ali ni da prenaglašavamo naše razlike. Ponekad je više sličnosti nego razlika. Koje ćemo lice pokazati svijetu, zavisi od nas. Od nas zavisi da li ćemo naše odnose graditi na svađama o mitovima prošlosti ili dijalogu o nadanjima budućnosti. Na kraju, opstajanje naših razlika nije u suprotnosti sa potrebnim jedinstvom na našem evropskom putu u ujedinjenu Evropu, čiji aktivni učesnici hoćemo da budemo", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.