BiH
0

Sipiću određen jednomjesečni pritvor

BIRN Justice Report
Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor Idhanu Sipiću, osumnjičenom za ratni zločin počinjen na području općine Ključ. Pritvor po ovoj sudskoj odluci može trajati do 23. novembra, a određen je na zahtjev Državnog tužilaštva zbog mogućnost da osumnjičeni utječe na svjedoke i saučesnike.

Idhan Sipić sam se predao lokalnoj policiji u Bihaću te priznao zločin koji je počinio prije 12 godina.

Obrazlagajući zahtjev za pritvor, tužilac Milorad Barašin je kazao da se "istraga protiv Sipića veže za još jednu vrlo opsežnu istragu koja uključuje veći broj saizvršitelja ratnog zločina na području Bosanske krajine.

Državno tužilaštvo sumnjiči Idhana Sipića zvanog Nuno da je kao pripadnik Izviđačko diverzantske čete koja je djelovala u sastavu Petog korpusa Armije BiH, u okviru akcije “Sana 95”, u septembru 1995. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, tako što je stariju osobu ženskog spola, srpske nacionalnosti, ubio ubodom bajoneta u predjelu vrata, te je onda bacio u bunar.

Tijelo žrtve je naknadno pronađeno i u toku je DNK identifikacija posmrtnih ostataka.

Odbrana Sipića se usprotivila određivanju pritvora, naglasivši da “tužilac nije ukazao na okolnosti po kojima bi osumnjičeni mogao utjecati na svjedoke jer ne navode njihova imena”.

“Osumnjičeni je priznao, to jest činjenično opisao što se desilo, što znači da je mogućnost utjecaja na svjedoke nebitna”, kazala je Binasa Abaspahić, advokat osumnjičenog.