BiH
0

Sipić: Pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke

BIRN Justice Report
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za Idhana Sipića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen na području Bosanskog Petrovca, obrazlažući zahtijev mogućnosti utjecaja na svjedoke i saučesnike.

Idhan Sipić sam se predao lokalnoj policiji u Bihaću te priznao zločin koji je počinio prije 12 godina.

"Istraga protiv Sipića se veže za još jednu vrlo opsežnu istragu koja uključuje veći broj saizvršitelja ratnog zločina na području Bosanskog Petrovca", kazao je Milorad Barašin, državni tužilac tokom obrazlaganja zahtjeva za određivanje pritvora.

Idhana Sipića zvanog Nuno, Državno tužilaštvo sumnjiči da je kao pripadnik 5. korpusa Armije BiH, u okviru akcije "Sana 95", u septembru 1995. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, tako što je osobu ženskog spola, srpske nacionalnosti, ubio ubodom bajoneta u predjelu vrata, te je onda bacio u bunar.

Tjelo žrtve je naknadno pronađeno i u toku je DNK identifikacija posmrtnih ostataka.

Odbrana Sipića se usprotivila određivanju pritvora, naglasivši da "tužilac nije ukazao na okolnosti po kojima bi osumnjičeni mogao utjecati na svjedoke jer ne navode njihova imena".

"Osumnjičeni je priznao, to jest činjenično opisao što se desilo, što znači da je mogućnost utjecaja na svjedoke nebitna", kazala je Binasa Abaspahić, advokat osumnjičenog.

Sud BiH će odluku o pritvoru donijeti naknadno