BiH
0

Sipić: Osam godina zatvora

Sarajevo-x.com/BIRN
Sud BiH je izrekao presudu Idhanu Sipiću zvanom Nuno kojom se osuđuje na osam godina zatvora zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Presuda je donesena na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je Sipić postigao sa Tužilaštvom BiH.

Na visinu izrečene presude nijedna strana nema pravo žalbe.

“Kriv sam i žao mi je što sam to uradio”, kazao je Sipić tokom razmatranja sporazuma o priznanju krivnje, koji je ujedno prvi sklopljeni sporazum pred Sudom BiH za predmete ratnih zločina.

“Idhan Sipić kriv je što je u vrijeme rata u BiH, kao pripadnik Izviđačko-diverzantske čete u sastavu Petog korpusa Armije BiH, na području općine Ključ postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije”, kazala je nakon prihvatanja sporazuma Minka Kreho, predsjednica Sudskog vijeća.

Prema presudi, Sipić je neutvrđenog dana u septembru 1995. godine u mjestu Korjenovo Brdo iznad Sanice, općina Ključ, zajedno sa Almirom Harbašom došao u kuću Anđe Banjac i napao je “s namjerom da je ubije”.

Nakon što je Anđa Banjac plakala i rekla da ima dva sina u srpskoj vojsci, Sipić joj je zabio bajonet u vrat i usmrtio je. Tijelo je iznio iz kuće, dok je Almir Harbaš zapalio staricin krevet, od čega je izgorjela i njena kuća.

Sporazum sa Tužilaštvom o priznanju krivnje Sipić je postigao 22. februara, nakon što je tužilac Milorad Barašin izbacio iz optužnice rečenicu u kojoj stoji da je optuženi nakon ubistva bajonetom koji je starici zabio u grlo, “istim sjekao komad po komad njenog tijela i bacao u bunar koji se nalazio nekoliko metara od njene kuće”.

Zbog te rečenice optuženi Sipić nije htio pristati na prethodno dogovoreni sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH. Zbog toga je započelo suđenje i saslušani su prvi svjedoci. Barašin je na prošlom ročištu kazao da će izbaciti rečenicu iz optužnice sa kojom se optuženi ne slaže, ali Odbrana tada nije ni prihvatala ni odbila sklapanje sporazuma.

Sudsko vijeće je tražilo da se Odbrana izjasni o tome, uz pitanje zašto ne pristaje na sporazum kada je optuženi priznao krivicu, nakon čega je dogovor ipak postignut.

Zatvorska kazna dogovorena između Tužilaštva BiH i Odbrane optuženog bila je u rasponu između šest i deset godina.

Sipiću je nakon izricanja presude produžen pritvor do njene pravosnažnosti, s tim da će vrijeme provedeno u pritvoru biti uračunato u izrečenu zatvorsku kaznu.

Idhan Sipić se sam predao organima gonjenja 21. novembra prošle godine. Sudsko vijeće trebalo bi donijeti i odluku o upućivanju Sipića na izdržavanje kazne prije pravosnažnosti presude, što je sam zatražio.