BiH
0

SIPA zbog koruptivnih krivičnih djela prijavila 169 osoba i 20 firmi

FENA
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u prvoj polovini ove godine ostvarila je zavidne rezultate koji u potpunosti korespondiraju ciljevima iz Strateškog plana aktivnosti SIPA-e 2012.-2014. i proklamovanim principima i prioritetima u radu koje je na početku svog mandata iznio direktor Agencije Goran Zubac.

Policijski službenici SIPA-e su nadležnim tužilaštvima podnijeli 152 izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenju krivičnog djela protiv 420 osoba, a slobode su lišene 94 osobe.

U okviru borbe protiv finansijskog kriminala, među kojim su najzastupljenija krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, utaje poreza, carinske prevare, davanje dara i primanje dara i drugih oblika koristi, te druga koruptivna krivična djela, nadležnim tužilaštvima SIPA je podnijela 38 izvještaja protiv 169 fizičkih osoba, 20 pravnih i jedne N.N. osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili predmetna krivična djela, što je za 26 posto više podnesenih izvještaja po ovoj vrsti kriminala u odnosu na isti period 2011. godine.

Procjenjuje se da ukupna materijalna šteta/protupravna imovinska korist prouzrokovana počinjenim krivičnim djelima finansijskog kriminala iznosi oko tri miliona maraka.

SIPA je u prvih šest mjeseci 2012. podnijela 19 izvještaja protiv 62 osobe i osam N.N. osoba zbog postojanja osnova sumnje da su se neovlašteno bavili trgovinom drogom, što je za oko 19 posto više izvještaja u odnosu na isti period 2011. godine.

SIPA je zaplijenila 39,764 kg marihuane (skank), 7,51 kg heroina, te sedam kg spida. Procjenjuje se da tržišna vrijednost zaplijenjene droge iznosi oko pola miliona KM.

U prvih šest mjeseci SIPA je podnijela šest izvještaja protiv 11 fizičkih i pet pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela neovlaštene trgovine oružjem ili krivična djela koja se dovode u vezu sa spomenutom vrstom kriminala.

Po naredbama Tužilaštva BiH izvedeno je više akcija u okviru kojih su u pretresima pronađena i oduzeta 32 komada oružja dugih cijevi, 18 komada oružja kratkih cijevi, te više od osam hiljada komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava.

U okviru jedne akcije SIPA je presjekla međunarodni lanac nedozvoljenog prometa naoružanja i vojne opreme kada je lišila slobode četiri osobe, od kojih su dva državljani Francuske.

Finansijsko-obavještajno odjeljenje SIPA-e podnijelo je Tužilaštvu BiH tri izvještaja protiv osam osoba i jedne pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo pranja novca i predikatna krivična djela.

Nakon provedene istrage utvrđen je iznos novca sa sumnjom na pranje novca oko 1,2 miliona KM. SIPA je u izvještajnom periodu predložila Tužilaštvu BiH obustavu transakcija u iznosu od 900.000 KM i 130.000 eura. Blokirana sredstva privremeno su oduzeta i deponovana na poseban transakcijski račun do okončanja postupka.

SIPA je podnijela i šest izvještaja protiv 16 poznatih, četiriju N.N. osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela trgovine ljudima i krivična djela koja se mogu dovesti u vezu s predmetnim krivičnim djelom.

Radeći na istragama krivičnih djela ratnih zločina, policijski službenici SIPA-e su dostavili nadležnim tužilaštvima 43 izvještaja protiv 62 poznate osobe i više N.N. osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela kažnjiva po međunarodnom ratnom i humanitarnom pravu. U okviru rada na istragama ovih krivičnih djela uhapšeno je 12 osoba.

Zavidni rezultati SIPA-e u prvom polugodištu 2012. postignuti su zahvaljujući povećanoj saradnji u razmjeni informacija s ostalim partnerima u sigurnosnom sektoru BiH i okruženju te zajedničkom radu na predmetima, što je u potpunosti u skladu s trajnim opredjeljenjem Agencije, saopćila je SIPA.