Krajnji rok je 27. februar
0

SIPA završila veći dio provjera kandidata za Vijeće ministara

SRNA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Veći dio posla u vezi sa provjerom kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH je završen, potvrdila je Srni portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH Željka Kujundžija.

Kujundžija je istakla da SIPA u narednih nekoliko dana očekuje da od nadležnih institucija stigne i preostala dokumentacija, ali nije mogla sa sigurnošću precizirati kada bi proces provjere mogao biti okončan.

"Rok je 24., 26. i 27. februar. Mi činimo sve da to bude prije i očekujemo da će biti završen i mnogo ranije", pojasnila je ona.

Kujundžija je dodala da nije upoznata u kolikom stepenu loši vremenski uslovi utiču na rad institucija iz različitih dijelova BiH koje SIPA-i treba da dostave potrebnu dokumentaciju za provjeru kandidata.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković ranije je najavio mogućnost da u četvrtak, 9. februara, bude održana sjednica ovog doma na kojoj bi bila završena procedura imenovanja novog Vijeća ministara BiH. 

Provjera kandidata za ministre i zamjenike ministara u novom sazivu Vijeća ministara BiH trenutno je apsolutni prioritet SIPA-e, koja se u taj proces uključila sa svim raspoloživim kapacitetima, rečeno je ranije Srni u SIPA-i.

Veliki dio informacija, koje su Zakonom o Vijeća ministara BiH potrebne za provjere 19 kandidata za novi saziv Vijeća ministara, SIPA će morati sačekati od različitih sudova, zemljišno-knjižnih kancelarija i obrazovnih institucija, koje se nalaze širom BiH, a na čiju brzinu rada ova policijska agencija ne može da utiče.
Centralna izborna komisija BiH utvrdila je 31. januara, nakon izvršenih provjera, da svih 19 kandidata za novi Savjet ministara ispunjavaju zakonom predviđene uslove. Donesena je odluka da se svim kandidatima izdaju potvrde da ispunjavaju uslove za imenovanje na dužnost ministara, odnosno zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH, saopšteno je iz CIK-a.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je 12. januara imenovanje Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Bevanda je obavio konsultacije sa svim strankama o novom sastavu Vijeća ministara BiH.