|

SIPA uhapsila šest osoba zbog trgovine ljudima i lijekovima

SIPA uhapsila šest osoba zbog trgovine ljudima i lijekovima
1
F
FENA
22.1.2015. u 11:25
4
komentara
1

dijeljenja
SIPA uhapsila šest osoba zbog trgovine ljudima i lijekovima
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u operativnoj akciji "Potencijal“ uhapsili šest osoba zbog nedopuštene trgovine lijekovima i trgovine ljudima, te pretresli objekte na 12 lokacija na području Tuzle, Živinica, Bijeljine, Brčko Distrikta, Ugljevika i Mrkonjić-Grada.
Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta.

Uhapšeni su N.Đ. (1992.), S.S. (1967.), E.M.I. (1975.), M.S. (1967.), D.S. (1972.) i S.M. (1990.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom nedopuštena trgovina, krivičnim djelom proizvodnja i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje i krivičnim djelom trgovina ljudima.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta veća količina medicinskih preparata, stimulativnih sredstava porijeklom iz Indije, čija proizvodnja, trgovina i stavljanje u promet nije dozvoljeno bez odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Na području Tuzle su, prilikom pretresa jednog objekta, na licu mjesta zatečene četiri ženske osobe, potencijalne žrtve trgovine ljudima, koje su na adekvatan način zbrinute.

Akciji "Potencijal“ prethodila je višemjesečna istraga u okviru koje je dokumentirana nedopuštena trgovina lijekovima iz Indije u BiH i trgovina ljudima u svrhu seksualne eksploatacije.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu u Regionalni ured Banja Luka, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama nadležnog tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu, saopćeno je iz SIPA-e.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...