BiH
31

SIPA uhapsila jednu osobu u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/SIPA
Foto: Arhiv/SIPA
Postupajući po međunarodnoj potjernici, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jučer na području Sarajeva uhapsili osobu inicijala S.H. (1970).

NCB Interpol Zagreb raspisao je za S.H. potjernicu radi hapšenja i izručenja Republici Hrvatskoj zbog sumnje da je počinio krivično djelo ovjera lažnog sadržaja.

Za istom osobom je Italija na području Evropske unije raspisala nalog za hapšenje zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašten promet opojnim drogama.

Hapšenje je izvršeno na osnovu dojave građana, nakon čega su policijski službenici SIPA-e locirali i stavili pod nadzor navedenu osobu, koja je jučer luhapšena na području Sarajeva. Kod S.H. pronađeni su falsifikovani dokumenti na lažno ime.

Nakon utvrđivanja identiteta i kriminalističke obrade u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, osoba lišena slobode predata je sinoć Sudu BiH na dalje postupanje radi ekstradicije.

SIPA nastavlja aktivnosti na ovom predmetu radi rasvjetljavanja svih okolnosti u vezi sa boravkom navedene osobe na teritoriji BiH i korištenja lažnih dokumenata. Ova akcija rezultat je partnerskog odnosa građana i policije, kao i dobar pokazatelj da građani BiH imaju povjerenja u SIPA-u, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.