Akcija "Kliker"
17

SIPA uhapsila dvije osobe zbog sumnje u krijumčarenje oružja

I. P.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
SIPA je danas uhapsila dvije osobe u okviru akcije "Kliker". Pored toga, pretresene su dvije lokacije na području Tuzlanskog kantona, s ciljem pronalaska predmeta i dokaza koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Iz SIPA-e podsjećaju da se radi o nastavku aktivnosti u okviru predmeta, koji se vodi u saradnji sa policijskim službenicima SR Njemačke, vezano za zapljenu 95 komada ručnih granata, četiri automatske puške, osam pištolja, više dijelova različitih vrsta oružja, kao i određena količina municije, koje je dana 18.02.2019. godine, na području Drezdena, SR Njemačka, pronađeno u vozilu kojim su upravljali državljani Bosne i Hercegovine i koje je krijumčareno na relaciji Bosna i Hercegovina – SR Njemačka.

Tokom dosadašnjih aktivnosti slobode su lišena dva lica, kojima je od strane Suda Bosne i Hercegovine određena mjera pritvora, dok su od strane policijskih službenika SR Njemačke slobode lišena četiri lica, svi državljani Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti se provode po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.