Akcija "Bond"
0

SIPA uhapsila 4 osobe: Cigarete nabavljali u Crnoj Gori i Srbiji, a prodavali u BiH i Hrvatskoj

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u operativnoj akciji kodnog naziva "Bond", danas su na području Banje Luke i Tuzle slobode lišili četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, a sve u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona BiH "Produženo krivično djelo".

Navedene osobe sumnjiče se da su duži vremenski period vršile nedozvoljen međunarodni promet akciznih proizvoda (cigareta) s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, tako što su cigarete nabavljali u Crnoj Gori i Srbiji, a zatim ih krijumčarili u BiH i Hrvatsku putničkim motornim vozilima sa izrađenim posebnim pregradama namijenjenim za krijumčarenje robe. Na ovaj način izbjegavali su plaćanje predviđenih akciza.

Tokom akcije pretreseni su i objekti koje koriste osumnjičene osobe s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Prilikom rada na ovom predmetu, u prethodnom periodu je, u saradnji sa partnerskim agencijama, pronađena i privremeno oduzeta veća količina cigareta bez akciznih markica. Aktivnosti na predmetu intenzivno se nastavljaju, saopćeno je iz SIPA-e.