Akcija "Tulip"
11

SIPA u Sarajevu uhapsila još jednu osobu zbog krijumčarenja migranata

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva "Tulip" policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su još jednu osobu na području Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo krijumčarenja ljudi.
"Osumnjičena osoba privedena je u prostorije SIPA-e i nad njom se trenutno vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz SIPA-e.

Također, iz Tužilaštva BiH saopćeno je da će uputiti prijedlog pritvora Sudu BiH za ranije uhapšene tri osobe koje se dovode u vezu s krijumčarenjem migranata.

"Radi se o trojici osumnjičenih, državljanima Turske, Iraka i SR Njemačke, koji su pod istragom i sumnjiče se da su duži vremenski period, preko teritorije BiH, prema granici s Hrvatskom, krijumčarili migrante s područja zemalja Bliskog i Srednjeg Istoka", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene.

Riječ je o Muhammedu Zendi Muzafaru, rođenom 1971. godine, državljaninu Turske, Babatu Hadi, rođenom 1970. godine, državljaninu Njemačke i Mohamadu Kadr Karwanu, rođenom 1987. godine, državljaninu Iraka.

Navedeni osumnjičeni su uhapšeni na području Sarajeva kada su izvršeni i pretresi vozila i objekata koje osumnjičeni koriste te je pronađeno 14 ilegalnih migranata s područja Sirije i Iraka.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiče se da su duži vremenski period transportovali ilegalne migrante kroz teritoriju BiH, prema zemljama EU, u čemu su angažirali i druge osobe.

Osumnjičeni se terete za krivična djela organiziranog kriminala iz člana 250. KZ-a BiH i organiziranja grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata iz člana 189a. KZ-a BiH. Prijedlog za određivanje mjere pritvora će u zakonskom roku biti upućen Sudu BiH.