Po nalogu Tužilaštva KS
64

SIPA u Sarajevu na tri lokacije vrši pretrese u slučaju korištenja spornih respiratora

S. H.
Sjedište Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) (Foto: D. S./Klix.ba)
Sjedište Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) (Foto: D. S./Klix.ba)
Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros vrše određene radnje u cilju izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na slučaj korištenja spornih respiratora nakon nedavnog pisma ljekara sa KCUS-a.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić za Klix.ba je potvrdila da se od jutros na terenu vrše određene radnje u slučaju predmeta koji je formiran nakon pisma ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila "Srebrena malina".

Bavčić o detaljima današnjih akcija nije mogla govoriti.

Za Klix.ba je iz drugih izvora potvrđeno da je SIPA od jutros u 8 sati u prostorijama Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Verlabu i KCUS-u na osnovi naredbi Kantonalnog suda i Kantonalnog Tužilaštva Sarajevo o privremenom izuzimanju predmeta i dokumentacije u vezi slučaja.

Podsjetimo, Tužilaštvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju COVID odjela.