SIPA u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu hapsila i svoje kolege

SIPA u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu hapsila i svoje kolege
147
D. Be.
13.11.2019. u 14:15
50
komentara
147

dijeljenja
SIPA u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu hapsila i svoje kolege Foto: F. K./Klix.ba
Uporedo sa akcijom "Pero" službenici SIPA-e su danas u akciji "Blic" uhapsili dvojicu svojih kolega, koji su osumnjičeni da su otkrivali službene tajne tokom istrage u predmetu "Pero".
Dvojica državnih službenika, uposlenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uhapšena su u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, potvrdio je za Klix.ba portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Oni se terete da su počinili krivično djelo iskorištavanje službenog položaja ili ovlaštenja, prekoračivši granice službenog ovlaštenja ili ne izvršivši svoje službene dužnosti te pribavili sebi ili drugom kakvu korist.

"Trenutno se nalaze u prostorijama SIPA-e gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada", dodao je Miladinović.

Oni su zapravo otkrivali detalje iz istrage u predmetu "Pero" koja je sprovedena u djelo danas u više bh. gradova. Pretresi su izvršeni u Sarajevu, Bihaću, Cazinu, Visokom, Zenici, Tuzli i Istočnom Sarajevu u vezi sa izdavanjem više hiljada ilegalnih diploma.

Osumnjičeni se dovode u vezu da su izdavali certifikate i diplome za osnovnu školu, srednju školu i fakultete. U posljednjih pet mjeseci istražitelji SIPA-e su dokumentovali nekoliko stotina nelegalno izdatih diploma. Istraga je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih osoba.
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...