Krađe i iznude
2

SIPA u akciji Volan uhapsila šest osoba, otuđili više od 100 vozila

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak su, postupajući po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u nastavku operativne akcije "Volan“ slobode lišili šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, teška krađa i iznuda.

Za osobe lišene slobode postoje osnovi sumnje da su od 2010. godine do danas na području Bosne i Hercegovine, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal vršili otuđenje motornih vozila upotrebom sofisticiranog alata i opreme, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Istragom je utvrđeno da su otuđena vozila odvozili i sakrivali na različite lokacije, zatim organizovali njihovo prebacivanje preko državne granice BiH izbjegavajući mjere carinske i granične kontrole, nakon čega su vozila ili dijelove od vozila prodavali na području Republike Srbije, Republike Hrvatske, Crne Gore i šire, ili ih prodavali na području Bosne i Hercegovine u dijelovima ili cjelovito, odnosno vršili povrat otuđenih vozila vlasnicima za novac, pri čemu je svaki od pripadnika ove kriminalne grupe imao tačno određenu ulogu i unaprijed određene zadatke, za šta je dobijao određeni procent novca od konačne dobiti.

Na osnovu preduzetih operativnih i istražnih radnji, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su spomenute osobe, na opisani način, povezani sa otuđenjem više od 100 različitih motornih vozila.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju dalji rad na dokumentovanju navedenih krivičnih djela i preduzimanju drugih potrebnih mjera, a o rezultatima navedenih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obavještena.

SIPA izražava zahvalnost Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, Graničnoj policiji BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije, koja predstavlja jednu od najsloženijih policijskih akcija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz SIPA-e.