BiH
21

SIPA u 2014. godini podnijela tri izvještaja zbog sumnje na djela protiv integriteta BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Prema podacima kojim raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH u 2014. godini Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela je tri izvještaja zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine.

U Informaciji o sigurnosti u BiH u 2014. godini navodi se da je riječ o postojanju osnova sumnje da su počinjena krivična djela napada na ustavni poredak i ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH.

Izvještaji su podneseni protiv osam osoba, a podnesena je i jedna dopuna izvještaja protiv šest osoba. U toku 2013. godine podnesen je izvještaj protiv jedne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine.

lzvještaji i dopuna izvještaja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo, a koji su podneseni tužilaštvima u BiH jesu: dva izvještaja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (protiv dvije osobe), jedan izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo unošenja opasnih materija u BiH (protiv šest osoba), te jedna dopuna izvještaja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo unošenja opasnih materija u BiH (protiv šest osoba).