BiH
0

SIPA: Tri osobe privedene zbog bijega Radovana Stankovića

FENA
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u četvrtak postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH i Suda BiH a u sklopu rada na predmetu Stanković izvršili pretres stambenih jedinica jednog broja osoba u Foči koje su u određenoj vezi s bijegom Radovana Stankovića iz Kazneno-popravnog zavoda Foča, saopćeno je iz SIPA-e.

Između ostalog, izvršen je i pretres stana odbjeglog osuđenika Radovana Stankovića i stana njegovog brata. Prilikom vršenja pretresa izuzeti su određeni predmeti čija su vještačenja u toku.

Nalazi ovih vještačenja će biti korišteni u rasvjetljavanju ovog događaja. Nakon izvšenih pretresa u prostorije SIPA-e su privedene tri osobe nad kojima se vrši kriminalistička obrada.

Tokom današnjeg dana, a nakon kriminalističke obrade, osobe lišene slobode za koje postoji osnova sumnje da su počinile određena krivična djela iz Krivičnog zakona BiH uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu bit će predata u nadležnost državnom tužiteljstvu.

Poduzimaju se također i operativno-taktičke i istražne radnje i prema drugim osobama koje se mogu dovesti u vezu s ovim događajem.

Intenzivno se radi i na lociranju odbjeglog osuđenika. Ostvaruje se i intenzivna suradnja s policijama susjednih država u vezi s ovim slučajem.