Teško breme
1.5k

SIPA radi na suzbijanju cyber kriminala, otežano im otkrivanje počinilaca jer koriste nadimke

Piše: I. Č.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kada je riječ o krivičnim djelima počinjenim putem interneta, u okviru svoje nadležnosti poduzima neophodne mjere i radnje na identifikaciji počinilaca, kao i dokumentovanja krivičnih djela. Međutim, ističu da im je u većem broju otrkivanje počinilaca otežano jer korisnici prilikom registrovanja na društvenim mrežama koriste nadimke.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović postavio je pitanje koje se odnosi na aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH i sigurnosnih agencija glede krivičnih djela počinjenih putem interneta. U odgovoru se navodi da Bosna i Hercegovina nije adekvatno napredovala u polju cyber sigurnosti, niti je u skladu s tim harmonizirala svoju legislativu.

"Oskudnost i neusklađenost pravnih propisa u domenu cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini ukazuje na potrebu za sistematskim pristupom u tretiranju ove problematike na nivou Bosne i Hercegovine. Svako оdgаđanје usvajanja novih zakona i njihove harmonizacije s evropskim dodatno komplikuje situaciju, odgađa primjenu EU preporuka, podržava tehnološko zaostajanje zemlje i izlaže informacione sisteme u Bosni i Hercegovini, a samim tim i podatke koje oni sadrže, većim sigurnosnim rizicima. Također, budući da je glavni cilj vanjske politike Bosne i Hercegovine puno članstvo u EU, zemlja ćе neizbježno morati usvojiti novu i harmonizirati postojeću legislativu u skladu s Iegislativom EU te reorganizirati роstojeća i uspostaviti nova tijela za provedbu predmetne legislative", stoji u odgovoru iz Ministarstva sigurnosti i SIPA-e.

Odgovor iz SIPA-e

U odgovoru iz SIPA-e se navodi da oni s posebnim osvrtom na govor mržnje kontinuirano prate aktivnosti na internet stranicama i društvenim mrežama, na kojima se pojavljuju takvi sadržaji. U fokusu im je govor mržnje koji se temelji na vjerskoj, etničkoj i drugim osnovama, te pozivi na nasilje, ubistva i podršku terorizmu.

"Neophodno je istaći da je otkrivanje počinilaca ovakvih krivičnih djela, u većem broju slučajeva, otežano iz razloga što korisnici prilikom registrovanja na forumima i društvenim mrežama koriste nadimke, kao i društvene mreže i portale koji sjedišta imaju u inozemstvu. Za prikupljanje podataka i informacija o krivičnim djelima počinjenim putem interneta te identifikaciju počinilaca neophodno je pokrenuti institut međunarodne pravne pomoći", stoji u odgovoru iz SIPA-e.

Ističu da su do sada u Bosni i Неrсеgovini sigurnosni incidenti u cyber prostoru uključivali kriminal i terorističke aktivnosti u kojima su krivična djela i prekršaji uključivali kompjuterske uređaje, računare, laptope, pametne telefone, tablete... Neki od incidenata su napadi, internetske prevare, nedozvoljen pristup računarskim sistemima i mrežama, krađa kreditnih kartica, zloupotreba bežičnih mreža, dječija pornografija na internetu, kršenje autorskih prava, zloupotreba društvenih mreža, poticanje na nacionalnu, rasnu i vjersku netrpeljivost, mržnju i netoleranciju, javno poticanje na terorizam i terorističku propagandu na internet stranicama, blogovima, forumima itd.

Ključni sigurnosni problem u BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH i SIPA nisu jedine institucije koje problematizuju internet (ne)sigurnost u Bosni i Hercegovini. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine više puta je upozoravao sve nadležne institucije da je nepostojanje odgovarajućih pravnih propisa u toj oblasti jedan od ključnih sigurnosnih problema u BiH.

Više puta su pozivali Vijeće ministara BiH i druge institucije na hitno rješavanje tih problema, prvenstveno analiziranjem neusklađenih pravnih propisa, ali i putem osnaživanja sigurnosnih agencija.

U odgovoru iz Ministarstva sigurnosti BiH stoji da i oni problem zloupotrebe interneta u terorističke i ekstremističke, ali i druge kriminalne svrhe, vide kao jedan od ključnih sigurnosnih problema u Bosni i Hercegovini. Smatraju kako se isključivo ukupnim angažmanom svih relevantnih tijela javnog i privatnog sektora može unaprijediti sigurnost interneta u BiH.