Akcija "Var"
839

SIPA provodi veliku akciju: Hapšenja zbog sumnje u namještanje nogometnih utakmica u BiH

S. H.
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros provode akciju kodnog naziva "Var" usmjerenu protiv više nogometnih sudija zbog sumnje u namještanje utakmica.

SIPA ovu akciju provodi prema naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH. Kako saznajemo, policija je akciju započela jutros u 7 sati na širem području BiH, između ostalog u Orašju, Brčkom, Sarajevu i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019.

Većinom se radi o sudijama s A liste Prve lige FBiH, a među osumnjičenima su Ilija Živković, Kenan Bajraktarević, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Fuad Zahirović i drugi. Među osumnjičenima su osim sudija i i druge službene osobe Nogometnog saveza, među kojima su delegati, posmatrači i sl. Istragom su obuhvaćeni i Salem Prolić, Irfan Durić te Anto Bilješko.

Kako nezvanično saznajemo, riječ je o kriminalnim radnjama koje se odnose na pogodovanje određenim fudbalskim klubovima, uzimanje mita te pozitivno ocjenjivanje sudija koji su učestvovali u tim radnjama.

Imena uhapšenih i tačni detalji akcije bit će poznati naknadno.