|

SIPA provjerava anonimne prijave protiv Nogometnog saveza BiH

SIPA provjerava anonimne prijave protiv Nogometnog saveza BiH
6
Klix.ba
27.1.2015. u 08:27
46
komentara
6

dijeljenja
SIPA provjerava anonimne prijave protiv Nogometnog saveza BiH
U sklopu istrage Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu izuzeli su dokumentaciju iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Riječ je, kako FTV saznaje, o aranžmanima ove asocijacije vezanim za putovanja igrača i dužnosnika Saveza na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ali i drugim poslovnim ugovorima.
Iako iz SIPA-e nisu htjeli precizirati kakve su tačno dokumente tražili u prostorijama Nogometnog saveza, FTV saznaje kako je riječ o fakturama i ugovorima koje je Savez sklapao s turističkom agencijom Centroturs.

"Tačno je da su pripadnici SIPA-e i drugih nadležnih organa, na osnovu nekoliko prijava koje su podnesene Tužilaštvu BiH i drugim tužilaštvima, od kojih je neke podnio suspendirani član Izvršnog obora NS BiH Amer Halep, a neke su anonimne, u skladu sa zakonskim propisima, pokrenuli proceduru provjere navoda iz tih prijava. Pri tome, od NS BiH je zatraženo dostavljanje informacija i dokumentacije vezane za te prijave, pri čemu nije bilo nikakvog spektakularnog upada u prostorije NS BiH, što se moglo zaključiti iz priloga FTV, a što su kasnije u svojim tekstovima sugerisali i neki portali", navodi se u saopštenju Nogometnog saveza BiH.

Kako navodi Federalna televizija, inspektori SIPA-e u nekoliko su navrata tražili da im se dostave svi ti dokumenti.

"Razloga za upad pripadnika SIPA-e nije bilo jer NS BiH nikada nije krio finansijske podatke o troškovima učešća reprezentacije BiH i spiskovima putnika koji su kao članovi zvanične delegacije ili gosti NS BiH putovali u Brazil. Ti podaci su više puta razmatrani i na zvaničnim organima NS BiH. Generalni izvještaj o učešću na SP u Brazilu usvojen je jednoglasno na sjednici Izvršnog odbora 02.09.2014. godine, a konačni finansijski izvještaj jednoglasno je usvojen na sjednici Izvršnog odbora NS BiH dana 08.10.2014. godine", stoji u saopštenju.

Kako se navodi, sumnja se kako je riječ o fakturama za avionske letove ili hotelski smještaj koje su navodno višestruko uvećavane, kao i fakture koje su plaćane za avionske letove reprezentativaca sa destinacija na kojima igraju do mjesta na kojima se okupljala reprezentacija.

"Plaćanje troškova izvršeno je putem zvanične partnerske agencije Centrotours, što se može provjeriti iz faktura pohranjenih u dokumentaciji Sektora za ekonomske poslove NS BiH. Na fakturama se nalaze evidentirana imena svih putnika na Svjetsko prvenstvo, a čije troškove je platio NS BiH. Svi aranžmani i sve transakcije obavljene su zakonito i transparentno, prema pozitivnim propisima FIFA-e i važećem cjenovniku, te apsolutno nema osnova za tvrdnje o navodnim sumnjivih putovanjima, bilo da se radi o putovanju reprezentacije na pripreme u SAD ili kasnijem putovanju u Brazil", navodi se iz NS BiH.

Iz krovne kuće bh. nogometa navode da nema nikakve misterije vezane za put u Brazil.

"Također, nikada ranije pripadnici SIPA-e nisu tim povodom tražili dokumentaciju od NS BiH. Od istražnih organa to su jednom učinili pripadnici FMUP-a i dokumentacija im je uredno data na uvid. Tačno je da su pripadnici SIPA-e u ranijem periodu drugim povodima tražili podatke o poslovanju NS BiH. Svi dokumenti su tada bili na raspolaganju. Također, tačno je da su neki zvaničnici NS BiH u periodu prije suspenzije NS BiH bili predmet sudskih postupaka, sa izrečenim pravosnažnim presudama. No, niko od njih nije dio sadašnje administracije NS BiH i neprimjereno je njihove slučajeve vezivati za trenutno poslovanje NS BiH, pogotovo što je sadašnji sastav NS BiH, uz pomoć istaknutih sportskih radnika i javnosti, zaslužan da je krovna nogometna organizacija u BiH postala jedan od primjera institucija koje uspješno posluju, bez ikakvog duga državi ili svojim partnerima, institucije koja uspješno vrši svoju misiju transparentno ispunjavajući programske ciljeve i zadatke i dosljedno implementirajući niz projekata FIFA-e i UEFA-e, što potvrđuje njihovo puno povjerenje i podršku rukovodstvu NS BiH", stoji na kraju saopštenja iz Nogometnog saveza BiH.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...