{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SIPA pretresla stan Sefera Halilovića

S
16.9.2009. u 11:57
0
34
SIPA pretresla stan Sefera Halilovića
0
SIPA pretresla stan Sefera Halilovića
U akciji koju je jutros izvela Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pretresen je stan bivšeg generala Armije Bosne i Hercegovine Sefera Halilovića, a pripadnici agencije još uvijek se nalaze ispred zgrade u sarajevskom naselju Grbavica gdje Halilović stanuje. Bivši general nije uhapšen.
FTV nezvanično saznaje da se radi o prikupljanju informacija u vezi sa zločinima na području Trusine.

U Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci Sefer Halilović, čije je on predsjednik, kažu da su i oni sami iznenađeni viješću, te nisu uspjeli stupiti u kontakt sa Halilovićem.

Podsjećamo, službenici SIPA-e u akciju koju vrše po nalogu Tužilaštva BiH vrše pretres na 17 lokacija koje koriste fizičke i pravne osobe, a za koje postoji osnovi sumnje da bi se u njima mogli nalaziti dokazi bitni za ovaj krivični postupak.

Uhapšene su četiri osobe osumnjičene za sudjelovanje u ratnom zločinu protiv stanovništva i ratnom zločina protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo BiH je preciziralo da su danas u ranim jutarnjim satima uhapšeni:

Nedžad Hodžić zvani "Džon Vejn", rođen 15.03.1969. u Novom Pazaru u Republici Srbiji, nastanjen u Sarajevu,
Mensur Memić zvani "Menta", rođen 28.06.1966. u Prijedoru, nastanjen u Bihaću,
Dževad Salčin zvani "Struja", rođen 13.07.1956. u Malom polju u opštini Mostar, nastanjen u Mostaru
Senad Hakalović, rođen 11.11.1966. godine u Konjicu, nastanjen u Buturović polju u opštini Konjic.

Oni su osumnjičeni su da su na području sela Trusina u općini Konjic, 16. aprila 1993. godine sudjelovali u izvršenju krivičnog djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv civila hrvatske nacionalnosti.

Tog dana, izvršen je napad na selo Trusina kojeg su izveli pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije RBiH pod nazivom “Zulfikar” i pripadnici 45. brdske brigade Armije RBiH "Neretvica". Napad je bio usmjeren na civilno hrvatsko stanovništvo sela Trusina, tokom kojeg su pripadnici ovih jedinica ubili devetnaest civila, ranili četiri civila, od kojih i dva djeteta starosti od dvije i četiri godine, a ubijena su i tri vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali, saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih, a nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga o određivanju pritvora.

Dopisnik Srne iz Mostara javlja da pripadnici Sipe uz asistenciju MUP-a HNK provode akciju i na nekoliko lokacija u selima Buturović polje i Trusina kod Konjica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: