Istraga Tužilaštva BiH
196

SIPA pretresa prostorije vladajućih partija u RS-u: Prvi na redu NPS

N. V.
Darko Banjac u prostorijama NPS (Foto: Srpskainfo)
Darko Banjac u prostorijama NPS (Foto: Srpskainfo)
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jučer su boravili u prostorijama Narodne partije Srpske (NPS) Darka Banjca, u okviru istrage Tužilaštva BiH u predmetu "rušenje ustavnog poretka BiH".

Kako saznaje Srpskainfo, pripadnici SIPA-e su tražili stranačke dokumente kako bi utvrdili ovlaštenu osobu za predstavljanje političke partije, a što je Darko Banjac.

Osim toga, oni su tražili odluke stranačkih organa o podržavanju zaključaka s posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj su podržani zaključci o povlačenju nadležnosti s države na entitet.

Ovo je komentarisao i Darko Banjac na svom Twitter profilu napisavši: "Bila SIPA. Idemo dalje. Neka svako radi svoj posao. RS nema straha".

SIPA je pretresala i prostorije NDP-a u Banjoj Luci, kao i Ujedinjene Srpske. Izuzeli su dokumentaciju vezanu za sjednicu NSRS-a, a na saslušanje su pozvali predsjednika, generalnog sekretara i sekretara stranke.

Očekuje se i da će SIPA danas nastaviti pretrese u RS-u, a kako su iz NDP-a rekli, pripadnici državne bezbjednosti su im najavili nastavak pretresa i u četvrtak.

Inače, Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu otvorilo istragu nakon što je NSRS usvojila zaključke o prijenosu nadležnosti iz oblasti pravosuđa, poreza i odbrane i sigurnosti.

Dok pripadnici SIPA-e očigledno pretresaju objekte stranaka čiji su narodni poslanici glasali za zaključke, opozicioni političari su jučer i danas u Tužilaštvu BiH na saslušanju.