{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SIPA pretresa kasarnu Orljani u Bihaću i izuzima dokumente

S
8.11.2011. u 09:53
8.11.2011. u 10:29
0
59
SIPA pretresa kasarnu Orljani u Bihaću i izuzima dokumente
0
SIPA pretresa kasarnu Orljani u Bihaću i izuzima dokumente
Foto: Arhiv
Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) vrši pretres određenih lokacija u Bihaću, potvrdila je z Sarajevo-x.com portparol SIPA-e Željka Kujundžija.
Na temelju naloga Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH, ovlašteni policijski pripadnici SIPA-a i istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, počeli su vršiti pretres i izuzimanje dokumentacije koja se nalazi u prostorijama bivše kasarne Orljani u Bihaću.

Radi se o objektu koji trenutno koristi MUP USK, a dokumentacija koja se izuzima odnosi se na arhiv i dokumente o ratnim zbivanjima na području Bihaća i USK. Radi se o ratnoj dokumentaciji policijskih struktura u USK, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dokumentacija koja se izuzima, pronađena je ranije, nakon čega je zapečaćena i osigurana, a u naredna dva dana bit će realiziran pretres i izuzimanje dokumentacije, koja je potrebna Tužilaštvu BiH, u okviru predmeta ratnih zločina počinjenih na području USK, o kojima istragu vodi Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Nakon pregleda i izuzimanja određene dokumentacije, ona će biti prenesena u Tužilaštvo BiH.

Uprava policije MUP-a USK, te policijske strukture koje trenutno koriste ovaj bivši vojni objekat, upoznate su sa aktivnostima koje se provode.

Pretres kasarne "Orljani" provodi se u okviru istrage za ratne zločine protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije BiH, saznaje Srna u izvorima iz SIPA.

Predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske (RS), 7. novembra ove godine, su se sastali sa prestavnicima Tužilaštva BiH kako bi se informisali o dinamici rada na predmetima ratnih zločina, a koji se uglavnom odnose na stradanje Srba tokom rata.

"Predstavnici Tužilaštva BiH, informirali su predstavnike žrtava, da su u određenim predmetima poduzete aktivnosti i dogovoreni rokovi do kada će tužioci donijeti odluke o podizanju optužnice ili obustavi istrage u predmetima koji se u procesuiraju duži vremenski period", saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: