Policijska akcija
4.5k

SIPA pretresa Hitnu pomoć Sarajevo i izuzima dokumentaciju u slučaju "Dženan Memić"

G. M.
Pregleda se dokumentaciju u Hitnoj pomoći (Foto: I. Š./Klix.ba)
Pregleda se dokumentaciju u Hitnoj pomoći (Foto: I. Š./Klix.ba)
Po nalogu Tužilaštva BiH vrše se pretresi objekata i dokumentacije JU Hitna pomoć Sarajevo. Pretresi se vrše u okviru predmeta koji se odnosi na stradanje Dženana Memića.

Po nalogu postupajućeg tužioca, uz naredbu Suda BiH policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, uz asistenciju policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo, vrše pretrese objekata i izuzimanje dokumentacije Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Pretresi se odnose na arhivsku dokumentaciju, kao i druge potrebne dokumente za predmet u kojem postupa Tužilaštvo BiH.

Nakon okončanja pretresa postupajući tužilac odredit će se prema daljnjim aktivnostima, a istraga u predmetu intenzivno se nastavlja.

Tužilaštvo u ovom slučaju zanima dokumentacija i postupak ekipe hitne pomoći koja je stigla na mjesto gdje je Memić zadobio povrede, koje će se kasnije ispostaviti kobne.

Podsjetimo, državni tužilac Ćazim Hasanspahić radi na istrazi koja obuhvata detaljnu analizu svih propusta koji su se desili od trenutka stradanja Dženana Memića. Fokus je na propuste u vršenju uviđaja i prvobitnoj istrazi, što podrazumijeva odgovornost određenih policijskih službenika, ali i određene segmente u medicinskom postupanju.

Prije nešto manje od mjesec dana SIPA je uhapsila Zijada Mutapa, oca Alise Mutap, koja se u kobnoj noći 2016. nalazi sa Dženanom. Uhapšen je i policijski službenik Hasan Dupovac.