BiH
1

SIPA podnijela prijavu protiv 11 osoba zbog krivičnih djela oko municije

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaje protiv 11 lica zbog osnovane sumnje da su u procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minskoeksplozivnih sredstava (MES) uništenjem ili delaboracijom počinili niz krivičnih djela.

Policijski službenici SIPA-e su od 2010. do 2012. godine vršili provjere koje su se odnosile na nezakonitosti u procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i MES-a uništenjem ili delaboracijom, koji su za potrebe Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH rađeni u preduzećima "Pretis" Vogošća i "Binas" Bugojno, rečeno je Srni u SIPA-i.

Nakon izvršenih provjera, 30. septembra Tužilaštvu BiH dostavljen je izvještaj protiv pet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i nesavjesnog rada u službi, te krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Takođe, radeći na provjerama mogućih zloupotreba u procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i MES-a uništenjem ili delaboracijom, koji su za potrebe Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH rađeni u vlastitom pogonu Oružanih snaga BiH u Doboju, utvrđeno je da postoji osnov sumnje da su dva lica počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, o čemu je sačinjen izvještaj i 10. aprila dostavljen Tužilaštvu BiH.

Pored toga, nakon sprovedenih istražnih radnji po zahtjevu Tužilaštva BiH, prikupljeni su dokazi i 11. novembra prošle godine dostavljen je izvještaj o postojanju osnova sumnje da su četiri lica počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi, u vezi sa prodajom delaborisanog eksploziva (TNT) koji je trebalo da bude vraćen Ministarstvu odbrane, odnosno Oružanih snaga BiH.

Procjenjuje se da je u ovim slučajevima budžetu BiH pričinjena znatna šteta koja će biti utvrđena vještačenjem u istrazi koju vodi Tužilaštvo BiH.