Organizovani kriminal
24

SIPA podnijela izvještaj protiv tri osobe zbog utaje 4,8 miliona KM

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), podnijeli su Tužilaštvu BiH, izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, protiv tri osobe i jednog pravne osobe osumnjičenih za pranje novca i utaju poreza.

Naime, postoji sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. "Organizovani kriminal" KZ BiH u vezi sa krivičnim djelima "Pranje novca" iz člana 209. stava (1), (2) i (3) KZ, "Porezna utaja" iz člana 267. stava (1) i (3), "Osnovi odgovornosti pravnog lica" iz člana 128. KZ Brčko distrikta BiH i krivično djelo "Utaja poreza i doprinosa" iz člana 287. stava (1) i (3) KZ Republike Srpske.

Policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa organima za sprovođenje zakona Slovenije i drugih zemalja Evropske unije, došli se do podataka kako su prijavljena osoba u vremenskom periodu od 2013. do 2018. godine, u svojstvu odgovornih osoba u jednom pravnom licu iz BiH, odnosno kao fizička lica-obveznici poreza na dohodak, postupali kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, tako što su otvorili i u dogovoru raspolagali sa više bankovnih računa kod komercijalnih banaka na području Slovenije, Austrije i Mađarske.

Njih su iskoristili za primanje novčanih sredstava po osnovu oporezivih prihoda stečenih u inostranstvu bez njihovog prijavljivanja nadležnim poreskim organima u Bosni i Hercegovini u ukupnom iznosu od oko 48 miliona KM čime su izbjegli plaćanje poreskih obaveza u ukupnom iznosu od oko 4.8 miliona KM.